2020 február 21., péntek
Böjte Csaba atya, ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, a Gillemot Ferenc, a magyar labdarúgó-válogatott első szövetségi kapitánya halálának századik évfordulójára szervezett emléktúra szervezője (k) az 1916-ban hősi halált halt német, román és magyar katonák temetőjében, Petrozsényban 2016. október 29-én. MTI Fotó / Ricz Mihály Richárd

Túrát szerveztek egy szövetségi kapitányért, aki életét áldozta Erdély népéért

Share

A dél-erdélyi Petrozsény volt a végcélja annak az emléktúrának, amelyet Gillemot Ferenc, a magyar labdarúgó-válogatott első szövetségi kapitánya halálának századik évfordulójára rendeztek.

Az egykori kiváló játékos, majd edző Petrozsény térségében hunyt el, miután az első világháborúban önkéntesként csatlakozott a magyar honvédséghez, hogy megakadályozza az Erdélyre törő román haderő előrenyomulását.

Böjte Csaba ferences szerzetes, az emléktúrát szervező Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója az MTI-nek szombaton úgy nyilatkozott: Gillemot Ferenc nemcsak labdarúgásban, evezésben, futásban és ökölvívásban jeleskedett, hanem jó ember is volt.

A bajban lévő kisebbekhez le tudott hajolni, és életét áldozta Erdély népéért, amire hálával emlékezünk még száz év elteltével is” – fogalmazott a szerzetes. Elmondta, szombat reggel indultak Déváról autóbusszal, majd a Zsil völgyében tett 15 kilométeres emléktúra során érintették a küzdelmek helyszíneit. Ellátogattak a petrozsényi katonatemetőbe, ahol a magyar mellett román, német, olasz sírhelyek is találhatók. Itt kereszteket, gyertyákat, saját készítésű koszorúkat helyeztek el a gyermekek.

Emléktúra és emléktorna Gillemot Ferenc tiszteletére Petrozsényban MTI Fotó / Ricz Mihály Richárd
Emléktúra és emléktorna Gillemot Ferenc tiszteletére Petrozsényban
MTI Fotó

A délutáni emléktornán a térségben található dévai, szászvárosi és petrozsényi gyermekotthonok fiatal lakói mellett a csíkszeredai Székelyföld Labdarúgó Akadémia együtteséből vettek részt 13-15 éves fiúk. Sőt, mivel az első szövetségi kapitány ökölvívásban is jeleskedett, négy fiatal bokszoló is jelen volt. Böjte Csaba megemlítette, hogy a csíkszeredaiak ügyeskedtek leginkább, de mindenki jól érezte magát, hiszen “a gyermekek szeretnek játszani”. A tornához Budafokról, Budatétényből, Tökölről, Nagytétényből és Csepelről öt egyesület küldött felszereléseket, labdákat és egyéb kiegészítőket a gyermekeknek, s a Magyar Labdarúgó Szövetség is csatlakozott az eseményhez.

“Adja az Isten, hogy a sportolóknak ne csak díjaik, jó eredményeik legyenek, hanem szívük, jó lelkük is legyen, és tudjanak lehajolni az elesettekhez, bajban lévőkhöz” – hangsúlyozta Böjte Csaba atya.

A gyermekek vasárnap délelőtt emlékező szentmisén vesznek részt.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Múzeum a város felett: Kiscelli Múzeum

Utunk következő állomása a Kiscelli Múzeum volt. Különös ez a múzeum, különös történettel, különös múlttal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.