2017 szeptember 19., kedd
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (b2) a szabadegyetem első megrendezésekor kiadott Székely Újság című lapot tartja a bálványosi folyamat 25 éves jubileumán rendezett pódiumbeszélgetésen az erdélyi Bálványosfürdőn 2014. július 22-én. Mellette Sántha Attila költő (b), Maksay Ágnes moderátor (b3) és David Campanale brit újságíró (j). Az alapítók számvetésével ezen a napon megkezdődik Erdélyben a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, amelyet Történetekből történelem címmel rendez meg a magyarországi Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) nevű erdélyi ifjúsági ernyőszervezet. MTI Fotó: Beliczay László
MTI Fotó: Beliczay László

Tusványos – Németh Zsolt: idén a biztos pont mottóval rendezik a szabadegyetemet

Share

Idén 28. alkalommal rendezik meg a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort, “Tusványos, a biztos pont” mottóval. A rendezvényen a hagyományoknak megfelelően jövő szombaton felszólal Orbán Viktor miniszterelnök.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón kiemelte: a keddtől vasárnapig tartó rendezvényen 28 sátorban tartják a programokat.

Tusványos a legkomolyabb erdélyi fesztivál, “a szabadegyetemek szabadegyeteme” – tette hozzá.

Németh Zsolt közölte: a bálványosi szabadegyetemen a hagyományoknak megfelelően szombaton felszólal Orbán Viktor, várhatóan megosztja az európai jövővel összefüggő dilemmáit.

Utalva a program mottójára azt mondta: Tusványos a biztos pont mint szabadegyetem, hiszen 28 éves intézményről van szó. Biztos pont azért is, mert a magyar nemzetpolitika összefonódik Tusványossal, nagyon jelentős gondolatok születtek ott.

Kitért a kormánypárti politikus az autonómia és a határon átívelő nemzetegyesítés fogalmaira, hangsúlyozva, nagyon hosszú még az út a határokon átívelő nemzetegyesítés felé.

A jelmondat azt is jelenti – mondta a fideszes politikus -, hogy Tusványos politikai értékvilágot is jelent, és ennek egy változó időszakban megnő a jelentősége. Utalva Donald Trump amerikai elnök Varsóban tett kijelentésére, miszerint a Nyugat megújításának értékalapokon kell nyugodnia, azt mondta: a szabadegyetem kiváló alkalom arra, hogy reagáljanak erre.

Rámutatott: Magyarország a visegrádi négyek soros elnökeként megpróbálja a saját értékeit Szlovákiával, Csehországgal és Lengyelországgal is megosztani, és közös platformot kialakítani.

Németh Zsolt megemlítette, hogy Tusványoson első alkalommal lép fel a Skorpió, illetve felhívta a figyelmet a népzenei sátorra, és arra, hogy a rendezvény vendége lesz Fa Nándor vitorlázó.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke a rendezvényt közéleti inkubátornak nevezte a sajtótájékoztatón.

Jó látni – mondta -, hogy amiről úgy gondolták, csak egy jó buli lesz, már a harmincadik évéhez közeledik, átívelve pártpolitikán, pártokon. Tusnádra csak az nem jön el, aki nem akar eljönni – jelentette ki, közölve: idén is jelen lesznek RMDSZ-es politikusok. Véleménye szerint mára politikai presztízsnek számít a részvétel. Jelezte: Orbán Viktor mellett ott lesz Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Süli János tárca nélküli miniszter, több államtitkár, helyettes államtitkár, és erdélyi magyar politikusok, határon túli magyar vezetők is részt vesznek a programokon.

MTI

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Közadakozásból építenék újra az erdélyi Bözödújfalu vízzel elárasztott és összeomlott katolikus templomát

Közadakozásból építenék újra az erdélyi Bözödújfalu vízzel elárasztott és három évvel ezelőtt összeomlott katolikus templomát. …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    Tekintettel arra , hogy négy ízben ott lehettem Tuványoson , mindíg feltöltődve tértem haza , szerettem volna még egyszer ott lenni ! Sajnos ezt most nem tudtam megvalósítani ! DE: Kívánok mindenkinek sok , szép élményt ! Remek tanácskozást ! HAJRÁ MAGYAROK !!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.