2018 április 20., péntek
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (b2) a szabadegyetem első megrendezésekor kiadott Székely Újság című lapot tartja a bálványosi folyamat 25 éves jubileumán rendezett pódiumbeszélgetésen az erdélyi Bálványosfürdőn 2014. július 22-én. Mellette Sántha Attila költő (b), Maksay Ágnes moderátor (b3) és David Campanale brit újságíró (j). Az alapítók számvetésével ezen a napon megkezdődik Erdélyben a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, amelyet Történetekből történelem címmel rendez meg a magyarországi Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) nevű erdélyi ifjúsági ernyőszervezet. MTI Fotó: Beliczay László
MTI Fotó: Beliczay László

Tusványos – Németh Zsolt: idén a biztos pont mottóval rendezik a szabadegyetemet

Share

Idén 28. alkalommal rendezik meg a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort, “Tusványos, a biztos pont” mottóval. A rendezvényen a hagyományoknak megfelelően jövő szombaton felszólal Orbán Viktor miniszterelnök.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón kiemelte: a keddtől vasárnapig tartó rendezvényen 28 sátorban tartják a programokat.

Tusványos a legkomolyabb erdélyi fesztivál, “a szabadegyetemek szabadegyeteme” – tette hozzá.

Németh Zsolt közölte: a bálványosi szabadegyetemen a hagyományoknak megfelelően szombaton felszólal Orbán Viktor, várhatóan megosztja az európai jövővel összefüggő dilemmáit.

Utalva a program mottójára azt mondta: Tusványos a biztos pont mint szabadegyetem, hiszen 28 éves intézményről van szó. Biztos pont azért is, mert a magyar nemzetpolitika összefonódik Tusványossal, nagyon jelentős gondolatok születtek ott.

Kitért a kormánypárti politikus az autonómia és a határon átívelő nemzetegyesítés fogalmaira, hangsúlyozva, nagyon hosszú még az út a határokon átívelő nemzetegyesítés felé.

A jelmondat azt is jelenti – mondta a fideszes politikus -, hogy Tusványos politikai értékvilágot is jelent, és ennek egy változó időszakban megnő a jelentősége. Utalva Donald Trump amerikai elnök Varsóban tett kijelentésére, miszerint a Nyugat megújításának értékalapokon kell nyugodnia, azt mondta: a szabadegyetem kiváló alkalom arra, hogy reagáljanak erre.

Rámutatott: Magyarország a visegrádi négyek soros elnökeként megpróbálja a saját értékeit Szlovákiával, Csehországgal és Lengyelországgal is megosztani, és közös platformot kialakítani.

Németh Zsolt megemlítette, hogy Tusványoson első alkalommal lép fel a Skorpió, illetve felhívta a figyelmet a népzenei sátorra, és arra, hogy a rendezvény vendége lesz Fa Nándor vitorlázó.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke a rendezvényt közéleti inkubátornak nevezte a sajtótájékoztatón.

Jó látni – mondta -, hogy amiről úgy gondolták, csak egy jó buli lesz, már a harmincadik évéhez közeledik, átívelve pártpolitikán, pártokon. Tusnádra csak az nem jön el, aki nem akar eljönni – jelentette ki, közölve: idén is jelen lesznek RMDSZ-es politikusok. Véleménye szerint mára politikai presztízsnek számít a részvétel. Jelezte: Orbán Viktor mellett ott lesz Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Süli János tárca nélküli miniszter, több államtitkár, helyettes államtitkár, és erdélyi magyar politikusok, határon túli magyar vezetők is részt vesznek a programokon.

MTI

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Eltúlozták a külhoni voksok számát – kevesebben szavaztak, mint négy éve

Tizenegy százalékkal csökkent a külhoni választópolgárok szavazókedve idén a 2014-es országgyűlési választásokhoz képest, ugyanakkor a …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    Tekintettel arra , hogy négy ízben ott lehettem Tuványoson , mindíg feltöltődve tértem haza , szerettem volna még egyszer ott lenni ! Sajnos ezt most nem tudtam megvalósítani ! DE: Kívánok mindenkinek sok , szép élményt ! Remek tanácskozást ! HAJRÁ MAGYAROK !!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.