2019 október 16., szerda
Forrás: mandiner.hu

Új hidegháború?

Share

Hétfőn Helsinkiben tartja csúcstalálkozóját Donald Trump amerikai, és Vlagyimir Putyin orosz elnök. A találkozó témáiról eddig nem sok információ látott napvilágot. Az azonban kijelenthető: rég volt ilyen mélyponton a két ország közötti kapcsolat. A legkényesebb téma az amerikai választásba történő orosz beavatkozás kérdése lehet.

Bernek Ágnes Oroszország szakértő szerint egyértelműen kijelenthető, hogy jelenleg mélyponton van az orosz-amerikai kapcsolat. A Krím félsziget egyoldalú orosz elfoglalása juttatta mélypontra a szakértő szerint ezt a kapcsolatot. Hozzátette: nem véletlen, hogy a találkozó előtt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy minden párbeszéd hasznos lehet, ami csak egy kicsit is elmozdulást hozhat a rendkívüli kapcsolatban.

A szakértő szerint kicsit azt érezhetjük, mintha egy új hidegháború alakult volna ki a felek között, annyira elhidegültek egymástól – fogalmazott Bernek Ágnes.

Donald Trump amerikai elnök folyamatosan a korábbi elnökre, Barack Obamára „tolja a felelősséget” a Krím félszigettel kapcsolatban, mintha próbálná függetleníteni magát az egész helyzettől, illetve ennek alapján új bázisra helyezné az orosz-amerikai kapcsolatokat.

Magyarics Tamás Amerika szakértő szerint fontos hangsúlyozni, hogy nem csak a Krím ügyéről van szó, hanem arról is, hogy tizenkét orosz hírszerzőt vád alá helyeztek a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt beavatkozásuk miatt. Donald Trump azonban úgy védekezett, hogy ez is az Obama-adminisztráció alatt történt, miért nem őket veszik elő? – magyarázta az Amerika szakértő.

Beavatkozás vagy sem?

Donald Trumpnak nem érdeke az, hogy az orosz beavatkozásról szó essen a mai csúcstalálkozón, azonban kérdéses, hogy a kialakult kényszerhelyzetben vajon mit lehet tenni. Bernek Ágnes hozzáfűzte: Szergej Lavrov pár napja azt nyilatkozta egy orosz tévéműsorban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bármikor kész kijelenteni azt, hogy Oroszországnak semmi köze nem volt ehhez. Magyarics Tamás hozzátette: Az orosz elnök ezt saját maga kétszer ki is jelentette, illetve Donald Trump is megkapta a kérdést, hogy felveti-e a csúcstalálkozón az orosz beavatkozás kérdését, melyre azt válaszolta: felveti, majd a válasz az lesz, hogy nem történt beavatkozás – fogalmazott az Amerika szakértő.

Homályos napirendi pontok

Magyarics Tamás elmondta: keveset tudunk arról, hogy pontosan milyen témákról fognak tárgyalni a felek. Donald Trump például megpróbálta lehűteni a kedélyeket azzal, hogy nem vár semmiféle eredményt. A szakértő hangsúlyozta: a találkozó létrejötte is egy jelentős fejleménynek tekinthető.

Bernek Ágnes hozzátette: Vlagyimir Putyin a találkozó kapcsán kijelentette, hogy bármiről hajlandó tárgyalni, csak a Krím ügyéről nem.

Az eurázsiai erőtér mindennél fontosabb?

Amerikai részről érhető elvárás volna az, hogy Oroszország legyen partner Irán szarvainak letörlésében, csakhogy Oroszországnak is lehetne cserébe egy kívánsága – hangzott el a műsorban. Bernek Ágnes megítélése szerint nem lesz ebbe partner Oroszország. Geopolitikai stratégiák alapján van kilátás arra, hogy engedni fog Putyin Iránnal kapcsolatban, azonban ha az orosz érdeket nézzük, akkor számukra az eurázsiai szövetség elsődleges. Ehhez pedig nem elég az orosz-kínai kapcsolat, hanem bizony szükség van Iránra is, így nem várható, hogy Oroszország hátba szúrná Iránt – magyarázta a szakértő.

hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

MNM Málenkij Robot Emlékhely

#Muzej2019 – MNM Málenkij Robot Emlékhely

Aki a Hungária körúton a Rákóczi hídtól észak felé halad, nem tudja nem észrevenni ezt …

Egy hozzászólás van

  1. “mélyponton van az orosz-amerikai kapcsolat.”
    Ühümmm…..
    Mennyivel is növekedett az egymással való kereskedésük,mióta a “művelt nyugat” (velünk együtt) bojkottálja a Krím miatt Oroszországot?
    Hidegháború mi?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.