2020 január 23., csütörtök

Új magyar nemzeti-konzervatív médiaprojekt indul a Felvidéken

Share

Három pillére épülő új magyar médiaprojekt – egy több felületet magában foglaló hírportál, egy hetilap és egy audiovizuális tartalmakat közlő internetes csatorna – indul a Felvidéken – jelentették be a projekt kivitelezői pénteki  dunaszerdahelyi sajtótájékoztatójukon.

A ma7 médiacsalád működtetője a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen bejegyzett Pro Media Alapítvány. Az alapítványt – amely idén mintegy másfél millió eurós összegből gazdálkodik – a Bethlen Gábor Alapon (BGA) keresztül a magyar kormány támogatja.

A több lépcsőben induló médiaprojekt a legnagyobb szabású kezdeményezés e téren Szlovákiában az 1989-es rendszerváltoztatás óta. Az új magyar médiacsaládot hiánypótlónak szánják, arculatát pedig a nemzeti-konzervatív értékek mentén határozták meg kivitelezői.

A projekt első pillére, a ma7.sk hírportál jövő szerdán indul. Ennek a központi honlapnak több felülete is lesz, integrált kulturális tartalmai a muzsa.sk címen, sporttartalmai a szurkolo.sk honlapon, közéleti tartalmai pedig – a már működő és most az új médiacsaládba beépülő – hirek.sk portál címén keresztül is elérhetőek lesznek.

A médiacsalád hetilapja, a Magyar7 – amely április végétől heti 68 oldalon jelenik meg – elsődlegesen közéleti témákkal foglalkozik majd, és hírháttér anyagok, elemzések és riportok mellett 16 oldalon – három régióban mutálódó – regionális tartalmat is nyújt.

A projekt harmadik pillére, amely néhány hónapon belül kezdi meg működését, az audiovizuális tartalmakra összpontosít. Ezen az internetes csatornán kezdetben hírbejátszásokat és szerkesztett videós anyagokat tesznek közzé, s ezek később tematikus magazinműsorokkal, stúdióbeszélgetésekkel egészülnek ki.

“A médiacsaládnak lesz olyan része, amely mindenkit megcéloz, de olyan is, amely tartalmaiban egy-egy célközönségeknek kínál többet” – mondta Molnár Judit, az új felvidéki magyar médiacsalád főszerkesztője. Céljaikat ismertetve úgy vélekedett, hogy a felvidéki magyar sajtó a többi külhoni magyar közösségekkel összehasonlítva a legrosszabb helyzetben van, forráshiányos, struktúrája nagyon gyenge, a véleménypluralitás tekintetében pedig mondhatni féloldalas. Hangsúlyozta: ezen az állapoton akarnak változtatni, ugyanakkor komplex tartalmat kínálni a felvidéki magyarságnak, annál is inkább, mert úgy tartják, hogy az anyanyelven való tájékozódás a helyi magyar közösség megmaradásának feltétele.

Puskás Attila, a Pro Media Alapítvány ügyvezető igazgatója szervezetükkel kapcsolatban elmondta: az alapítvány nemzetstratégiai célokat követ, azt a felvidéki magyarság erősítésének céljából hozták létre, azzal a szándékkal, hogy olyan – kulturális, média-, sport és más jellegű – projekteket támogassanak, amelyek hozzájárulhatnak a helyi közösség megmaradásához.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Román EP-képviselő: Hargita és Kovászna megye már nem román terület, csak papíron az

Megnyitotta sepsiszentgyörgyi irodáját Catalin Ivan, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben megválasztott, de a pártból …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.