2020 október 25., vasárnap
Résztvevők a Kossuth téren a Szabad oktatást! és az Egymillióan az internetadó ellen Facebook-csoportok demonstrációján, amelyet Nincs hova hátrálnunk! címmel tartanak Budapesten 2014. december 16-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Új rendszerváltást követeltek tüntetők Budapesten

Share

Új rendszerváltást és új magyar köztársaságot követeltek kedden a József nádor téren kezdődött civil szervezetek által rendezett tüntetésen.

 

Résztvevők a Kossuth téren a Szabad oktatást! és az Egymillióan az internetadó ellen Facebook-csoportok demonstrációján, amelyet Nincs hova hátrálnunk! címmel tartanak Budapesten 2014. december 16-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt A rendezvény elején közölték: a megmozdulás fő célja, hogy összefogja az utóbbi időben a kormány politikája ellen tüntető különböző csoportokat. Gács Anna, az oktatási hálózatok közös szónoka a teret megtöltő tömeg előtt a kormány oktatási politikáját bírálva úgy fogalmazott: új magyar köztársaság megteremtése a cél, amelyben mindenkinek egyenlőek az esélyei.   A beszédeket követően a tüntetők a Széchenyi utcán át – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) székházának érintésével – a Kossuth Lajos térre, pontosabban az Alkotmány utca és a tér találkozásához vonultak. A résztvevők teljesen megtöltötték a Kossuth Lajos tér Parlament és Alkotmány utca közötti részét  A helyszínen felállított színpadról mások mellett Mendrei László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke elmondta: a “köznevelés hajója nagy sebességgel” távolodik attól a céltól, ami felé indították. Az elnök összefogásra buzdított, annak érdekében, hogy sikerüljön megálljt parancsolni “ennek az eszetlen rombolásnak“. Szólt arról is, hogy elkerülhetetlennek látja a sztrájkot a közoktatásban. Megjegyezte, hogy a pedagógusoknak is van felelőssége abban, hogy elhitték a kormány ígéreteit.    

 

Krasznahorkai Emma, a Nem Némulunk el! csoport képviseletében arról beszélt, hogy nem csak a kormány, de az ellenzék is felelős a jelenlegi helyzetért, ezért a “korrupt” pártok helyett önszerveződő civil csoportokra van szükség országszerte. Szavai szerint nem új pártra, hanem új választási rendszerre van szükség és fel kell állítani egy alternatív parlamentet és kormányt, amelyről a jelenlegi is példát vehet. “Lesz itt még forradalom” – hangoztatta Krasznahorkai Emma.    

 

Iványi Gábor metodista lelkész beszédben szólt arról, hogy hisz abban, van esély az igazság helyreállítására, a méltányosság győzelmére. “Hiszem, hogy az utánunk következők nemzedéke ismét széleskörű párbeszédbe kezd, és új társadalmi közmegegyezés, valódi alkotmányt teremt” – fogalmazott.  A felszólalók egyebek mellett bírálták a kormány oktatás-, szociális és egészségpolitikáját, valamint azt hangsúlyozták, hogy a jelenlegi rendszer leváltáshoz összefogás szükséges.  A tüntetés kezdete előtt egy csoport tagjai, köztük Budaházy György megpróbálta megzavarni a rendezvényt, de a rendőrök kikísérték őket a József nádor térről. A vonulás közben a tömeg egy része a Nádor utcán keresztül érte el a Kossuth Lajos teret, és a Parlament lépcsőjénél állt meg. A beszédek alatt dulakodás alakult ki a rendőrök és a tüntetők között, az MTI tudósítóinak tapasztalata szerint legalább egy embert kiemeltek és elvittek. A szervezők többször is felszólították a rendbontókat, hogy hagyják abba a “provokálást“, mert egy békés tüntetésen vannak, de néhányan a rendezvény vége után is a Parlament lépcsőjénél maradtak. A Nincs hova hátrálnunk! címmel meghirdetett demonstrációt a Szabad Oktatást és az Egymillióan az internetadó ellen elnevezésű Facebook-csoport szervezete, a tüntetéshez mintegy kéttucat civil szervezet is csatlakozott.

 

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Zana Diána

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végeztem Kommunikáció és Médiatudomány szakon először Közéleti és Egyházi kommunikáció, majd Multimédia szakirányon. Intézményi sajtósként dolgozom, emellett a PolgárPortál szerkesztő-újságírójaként tevékenykedem.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.