2019 szeptember 19., csütörtök
Megérkezett a Betlehemi Békeláng / fotó: SZMCS

Újra Felvidéken ragyog a Betlehemi Láng

Share
Huszonnegyedik alkalommal érkezett meg Komáromba a Betlehemi Békeláng a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség közvetítésével. December 12-én Bécsben vették át a cserkészek a lángot, majd másnap a központi lángátadó ünnepségről indult útjára egész Dél-Szlovákia magyarlakta vidékeire.
 
 
Megérkezett a Betlehemi Békeláng / fotó: SZMCSBéke bennem – béke veled: szól a láng idei jelmondata, mellyel a szervezők a békés együttélésre, a béke utáni természetes vágyra szeretnék felhívni a figyelmet. 1986-ot az ENSZ a béke évének nyilvánította, ekkortól hozzák el minden éven osztrák cserkészek a betlehemi Születés templomában gyújtott lángot. 1991 óta pedig a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség is bekapcsolódik a Betlehemi Békeláng terjesztésébe, amelynek üzenete idén különösen aktuális az európai ember számára is.
 
A bécsi lángátadó ünnepségre egész Európából, az USA-ból és Bolíviából is érkeztek cserkészek, hogy elvigyék hazájukba a béke lángját, és ott tovább terjesszék azt. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség nevében a féli cserkészek vettek részt az ökumenikus szertartáson, majd a többi magyar cserkészszövetség képviselőivel közösen Balogh Nicole vette át a lángot az idei Békeláng-gyermektől, a negyedik osztályos Niklas Dumharttól.
 
Másnapra ért a láng Komáromba, ahol a délelőtti szentmisén, ünnepélyes keretek között lett továbbadva több közeli cserkészcsapatnak, a szent kapu megnyitására érkezett Kiss Róbert püspöki helynöknek, valamint a helyi egyházi vezetőknek.
 
Ezután a Békeláng stafétaszerűen jut el egyik cserkészcsapattól a másikig, majd tőlük mindenkihez, aki szeretné fogadni, ezzel is elősegítve, hogy az ünnepi készülődés forgatagában se felejtődjön el a karácsony igazi üzenete.
 
A békelángról és annak dél-szlovákiai útjáról a Betlehemi Békeláng Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség által működtetett honlapján (lang.szmcs.sk), valamint a Facebook közösségi portálon (facebook.com/betlehemilang) tájékozódhatnak. A cserkészek szeretnék ebben az évben is minél több településre eljuttatni a Betlehemi Békelángot, és ehhez kérik mindenki segítségét. Ha az Ön településére nem jutott még el az elmúlt években a láng, vegye fel velük a kapcsolatot a fent említett honlapon keresztül.
 
 
Szlovákiai Magyar Cserkésszövetség

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Zana Diána

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végeztem Kommunikáció és Médiatudomány szakon először Közéleti és Egyházi kommunikáció, majd Multimédia szakirányon. Intézményi sajtósként dolgozom, emellett a PolgárPortál szerkesztő-újságírójaként tevékenykedem.
Share

Esetleg más?

Szilágyi Péter: a külhoni magyar oktatásnak szívüggyé kell válnia

A külhoni magyar oktatás megmaradása mindenekfelett azon múlik, hogy igazán szívüggyé tud-e válni – jelentette …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.