2019 szeptember 19., csütörtök
Már több mint hét éve tart Malina Hedvig kálváriája

Újra kivizsgálnák Malina Hedviget – Valami rothad a szlovák államban

Share

Már több mint hét éve tart Malina Hedvig kálváriájaIsmét pszichiátriai kivizsgálásra idézték be a szlovák hatóságok Malina Hedviget, akit állítása szerint 2006-ban Nyitrán két férfi azért vert meg, mert magyarul beszélt az utcán – tájékoztatta az MTI-t Roman Kvasnica, a nő jogi képviselője hétfőn.

A kivizsgálás, amely kedd délután Pozsonyban lesz, már a sokadik a sorban. Legutóbb októberben lett volna, ám azon Malina Hedvig, gyerekei megbetegedése miatt, nem vett részt. A vizsgálatot a fiatalasszony ellen hamis tanúzás vádjával eljárást folytató ügyészség rendelte el. Roman Kvasnica azt mondta: védence ezúttal elmegy a vizsgálatra, ám azt nem kívánta elárulni, hogy válaszol-e a kérdésekre.

A vizsgálat elvégzését tavaly kezdeményezte a Malina Hedvig ellen hamis tanúzás vádjával már 2007 óta eljárást folytató szlovák főügyészség, arra hivatkozva, hogy fel kívánja deríteni, milyen elmeállapotban volt Malina Hedvig az őt ért támadás, illetve az azt követő kihallgatások idején.

A főügyészség kezdeményezése alapján Malina Hedviget idén áprilisban is beidézték pszichológiai kivizsgálásra. Azon a fiatalasszony ugyan megjelent, de a pszichológusnak azt mondta: nem fog beszélni a megpróbáltatásokról, amelyek 2006-ban és később érték, mivel orvosa figyelmeztette, a vizsgálat újra előidézheti az őt ért korábbi traumát. A fiatalasszony később, októberben két újabb idézést is kapott, de nem tett eleget azoknak.

“A hatóságok Malina Hedvig ügyében tett lépéseit, az alapvető emberi jogok és szabadságok megsértésének tartom” – mondta az MTI-nek Roman Kvasnica a legújabb idézésre reagálva. Rámutatott: több külföldi szakértő is megerősítette, indokolatlannak tartják ezeket a lépéseket, már csak azért is, mert nagy a veszélye annak, hogy a kivizsgálás a poszttraumás stressz szindróma kiújulását idézheti elő. Megjegyezte: úgy érzi, szomorú szimbolikája van annak, hogy a pszichiáter éppen december tizedikére, az emberi jogok világnapjára tűzte ki a kivizsgálás időpontját.

Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két férfi megverte, vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák belügyminiszter később nyilvánosan megvádolták őt azzal, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy elmondta, s ezért 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a hatóságok eljárást indítottak ellene. 2012 februárjában a szlovák kormány nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügye miatt. A pozsonyi kormány a közleményben elismerte, hogy sérülhettek a panaszosnak az általános emberi jogi egyezmény által biztosított jogai. Ugyanakkor a Malina Hedviggel szembeni eljárás máig nem zárult le.

 

                                                                                         *

Rudolf Chmel szerint a szkovák állam képtelen valós megoldásokat nyújtani a társadalmi problémákraAz emberi jogok terén valami rothad a szlovák államban. De nemcsak e téren – jelentette ki Rudolf Chmel (Most-Híd), a parlament emberjogi bizottságának elnöke az emberi jogok világnapja alkalmából pénteken tartott nemzeti konferencián. Chmelnek meggyőződése, hogy az emberi jogok hivatalos világnapjának nem csupán december 10-én kellene lennie, hanem az év minden napján.

Chmel szerint az európai térségben több rendkívül negatív társadalmi jelenség együtthatása érvényesül, amit nem elég csak diagnosztizálni, kezelni is kell, mégpedig előfordulhat, hogy sebészi úton. „Úgy tűnik, hogy mi, politikusok, közéleti személyiségek, beleértve a reményvesztett értelmiségieket is, lehetővé tettük a gyűlölettel és az indulatokkal terhelt össztársadalmi légkör elfogadását. Ezek azonban nem a jobb ügy érdekében kínálnak megoldásokat, hanem mindazok ellen és ellenében, akik gyengébbek, akik könnyen támadhatók. Ennek a jelenségnek az elterjedését a figyelmetlenségünkkel, könnyelműségünkkel mi tettük lehetővé, és ez nagyon veszélyes” – figyelmeztetett Chmel.

Az ellenzéki politikus rámutatott arra a nem régi szlovákiai jelenségre is, amely megerősítette, hogy az állam képviselői képtelenek valós megoldásokat nyújtani a problémákra. „Csupán populizmust kínálnak, ami egyre radikálisabb. A pillanatnyi populizmus érdekében némely politikus képes megfeledkezni a józan ész szabályairól és a politikai döntések megtarthatóságáról. Tipikus példája ennek az anyagi rászorultságról szóló friss törvény, de a fasizmus növekvő népszerűségének figyelmen kívül hagyása is. Ezek a politikusok azonban, akik kezdenek többségben lenni, közvetlenül részt vesznek saját bukásukban is” – hangsúlyozta.

Chmelnek meggyőződése, hogy Szlovákiának jelenleg a több évtizedes tétlenségéért kell fizetnie, azért mert nem fordított kellő figyelmet a művelődés, valamit az emberi jogok betartására való nevelés területén fennálló problémák megoldására, illetve, mert nem foglalkozott kellőképpen a szegénységgel és a társadalom szélére sodródott közösségek gondjaival.

„Mindennek figyelmen kívül hagyásában mindannyian részesek vagyunk. El kell azonban mondanunk az embereknek, hogy van megoldás, és államférfiúhoz méltó döntést kell hozni, miszerint nem folytatjuk a választók csalódottságára építő populista politikát. Az extrémizmus ellen nem harcolhatunk úgy, hogy mi is annak útjára lépünk” – jelentette ki Chmel.

MTI/Felvidék.ma
    

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Szilágyi Péter: a külhoni magyar oktatásnak szívüggyé kell válnia

A külhoni magyar oktatás megmaradása mindenekfelett azon múlik, hogy igazán szívüggyé tud-e válni – jelentette …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.