2019 február 21., csütörtök
MN-grafika

Ukrajna az unió segítségét kéri az Északi Áramlat-2 megpuccsolásában

Share

Az ukrán parlament nyilatkozatot fogadott el csütörtökön, amelyben felszólította az Európai Uniót, hogy tegyen lépéseket az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték megépítésének megakadályozására.

A nyilatkozatot 233 képviselő szavazta meg a 450 fős ukrán törvényhozásban. A nyilatkozatban Kijev arra figyelmeztet, hogy a gázvezeték nemcsak Ukrajna, hanem egész Európa energetikai biztonságát veszélyezteti.

„Azt várjuk az Európai Uniótól, hogy megerősítse Ukrajna mint partnerállam stratégiai szerepét az EU-ba irányuló gázszállításokban, ami mindkét oldal számára kulcsfontosságú jelentőséggel bír” – áll a nyilatkozatban. Mindamellett a parlament üdvözölte az EU azon döntését, hogy újabb, 1 milliárd eurós pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának.

Az Északi Áramlat-2 projektben a tervek szerint két új, összesen évi 55 milliárd köbméter – a már meglévő vezetékpárral azonos – szállítási kapacitású vezetékkel bővítik a Balti-tenger fenekén húzódó, Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlatot.

A gázvezeték építésének a tervek szerint a jövő év végéig kell befejeződnie. Idén tavasszal a Nord Stream 2 nevű vállalat megkapta az engedélyt a gázvezeték építésére Németországtól és Finnországtól.

Az Északi Áramlat-2 vezetékpár kiépítésével Oroszország elvileg kiiktathatná Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelhetné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné.

Ukrajna, érthető okból, hevesen ellenzi a gázvezeték megépítését, és azzal igyekszik az EU-tagállamokat is maga mellé állítani, hogy az új gázvezeték egyáltalán nem járul hozzá az unióba irányuló gázszállítások diverzifikációjához. Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök nemrég az Északi Áramlat 2-t “új típusú hibridháborús fegyvernek” nevezte, amelynek szerinte az a küldetése, hogy Európát függővé tegye Oroszországtól.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna az energiahordozók tekintetében megbízható szállítási útvonalat kínál az európai fogyasztóknak – emlékeztetett az UNIAN ukrán hírügynökség.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 23.: Kőnászágy (Fonyód, Kripta-villa)

Múlt héten írtam a fonyódi Kripta-villáról prózában; most egy ott született verssel folytatom.   Kőleány …

Egy hozzászólás van

  1. U-kraina,megbízhatatlan tényező a szállítási útvonalon.
    Időnként “szerez” is magának belőle,de a legnagyobb nyivákolás a TRANZITDÍJ elmaradás miatt van. Nyilván ezt a pénzikét,jól beleszámolták már valamelyik demokratikus puccsista évi bevételébe.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.