2018 december 17., hétfő
Forrás: hirado.hu

Ukrán nacionalisták masíroztak Beregszász utcáin

Share

A nagyjából százfős csoport egyebek mellett azt skandálták, hogy ukrán földön vannak, és azt követelték, hogy Budapestről senki ne szóljon bele az ukrán nyelvpolitikába.

A szónokok felháborítónak és veszélyesnek tartották a kétnyelvű magyar-ukrán feliratok jelenlétét, és azt is tarthatatlannak nevezték, hogy a magyar zászló ki van helyezve az ukrán mellé – városházáról le is szedték a magyar lobogót.

A nacionalisták a menetelés közben füst- és hanggránátokat is dobáltak Beregszász utcáin. A rendőrség megpróbálta kiemelni a tömegből a rendbontókat, emiatt össze is csaptak a karhatalmiak a szélsőségesekkel. Az esemény a Szvoboda (Szabadság) párthoz köthető.

A katonai egyenruhába és fekete maszkok mögé bújó, „Dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek!”, „Ukrajna mindenek felett!”, és ehhez hasonló jelmondatokat skandáló demonstrálók a Karpatszka Szics szélsőjobboldali alakulat 1938-ban történt megalakulását ünnepelték a felvonulással. Ezt pedig összekötötték némi „magyar sovinizmus” elleni tüntetéssel – és zászlótépéssel – írja a karpatalja.ma.

November 11-én hasonló felvonulás volt Ungváron is, ahol a Karpatszka Szics Magyarország Ungvári Főkonzulátusa előtt „Nem! – a magyar sovinizmusra, Igen! – az ukrán–magyar nemzeti testvériségre”feliratú plakátot helyezett el. A magukat „patriótáknak” valló szélsőségesek néhány kivételtől eltekintve ott is maszkok és fekete füstfelhő mögé bújva lengette lózungjait és fáklyáit.

forrás: M1 Híradó / karpatalja.ma

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Résztvevők vonulnak a Székelyek nagy menetelésén Kovászna megyében, Réty és Szentivánlaborfalva között 2013. október 27-én. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére két háromszéki falu, a Bereck és Kökös közötti 55 kilométeres útszakaszon százezres összefüggő menetoszloppal tiltakoznak Románia tervezett közigazgatási átalakítása ellen, és egyúttal Székelyföld területi autonómiáját is követelik. MTI Fotó: Beliczay László

Centenáriumi székely nagygyűlés készül

Centenáriumi székely nagygyűlésre hívja november 18-án 13 órára Sepsiszentgyörgy főterére a székelyeket és a velük …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.