2021 október 16., szombat
Kép forrása: Müpa

Ülve mulatni – Budapest Bár a Müpában

Share

A Budapest Bár elnevezésű formációt 2015-ben hallottam először élőben zenélni Tusványoson. Akkor olyan jó hangulatot varázsoltak, hogy alig volt, aki tánc nélkül kibírta. Mikor tudomásomra jutott, hogy az együttes a Müpában koncertezik, kíváncsi voltam, vajon egy hangversenyteremben mit alakítanak majd.

A Budapest Bár a szívbemarkoló és szívderítő dalok cigányzenei feldolgozásaival vált Magyarország egyik legnépszerűbb zenekarává. Tizenegy énekessel, teljesen egyedi felállásban működik – talán éppen ezért lett mára az egyik legkeresettebb koncertzenekar, fesztiválok és nagyszínpadok rendszeres fellépője.

Sajátos és merész feldolgozásaival cikázik a zenei stílusok között, abból a sokszínű daltermésből válogatva, amelyet a magyar könnyűzene ránk hagyott. Ugyanakkor egyre több saját zenével rukkolnak elő.

A Farkas Róbert vezette zenekar vendége ezúttal Udvaros Dorottya volt, akiről az előzetesben azt olvastam, nem áll távol a műfaj. Ahhoz képest, az egyik dalát harmadjára sikerült elkezdenie, kétszer belesült az elején, pedig csupán három dalnyi szereplése volt az est folyamán.

Ahogy azt sejtettem, a Müpa hangversenyterme, mint helyszín nem az igazi – a mondjuk ki – mulatós zenét játszó, mulattatni kívánó zenekarnak. Egy idő után kényelmetlenné vált a kényszerű ülő helyzet, a ritmus, a hangulat elragadott volna, de minduntalan fejbe vágott a majdnem teltházas terem képe, amelyben mereven ülnek a sorokban az emberek, miközben a színpadon izzik a levegő.

A zenekar ugyanakkor fergetegeset játszott, egy ízben klezmer zenélés közben bemutatkozott az igazi zenei tudás a cimbalom, hegedű és harmonika szóló által, amely számomra a majd’ két és fél órás műsor csúcspontját jelentette.

Az este tehát bennem ellentmondásos élményeket szült, azt azonban koránt sem mondom, hogy rossz szájízzel hagytam el a Művészetek Palotáját, viszont Budapest Bár koncertre legközelebb csak akkor megyek, ha mozogni is tudok a zenére.

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Múzeum a város felett: Kiscelli Múzeum

Utunk következő állomása a Kiscelli Múzeum volt. Különös ez a múzeum, különös történettel, különös múlttal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.