2020 október 25., vasárnap

Útiélménytelenségek a Kanári-szigetekről: delfinek, emberek és őrültek 6. – Kolumbusz, mint a Mohácsi vész okozója

Share

Igaz, Kolumbuszt az utókor hőssé avatta, mert tudatlanságból és fanatizmusból felfedezni egy új világot, elfeledve minden emberi gyengeségét. Regényeket írtak, filmeket forgattak róla, mert hitével képes volt nem csak összébb húzni az óceánt, de új világot is teremteni. De ez legyen annak a három világnak a baja, amit lerombolt.

Kolumbusz olcsó aranyat szerzett Európának, ehhez el kellett pusztítania az általa indiánoknak nevezett emberek világát, hogy majd Afrikából rabszolgákat vigyenek az aranybányákba, s végül, mivel az Indiákból származó arany olcsóbb volt, mint a magyar, a nyugati bankházaknak nem volt érdeke tovább finanszíroznia a török elleni védelmet, hiszen a felvidéki és erdélyi aranybányák már voltak rentábilisak. Magyarországon is megkezdődött az a bizonyos százötven év, ami 1920-ig minden nyomorúságunkra magyarázat volt.

Sokfajta történelem van: van a hősöké és szenteké, akik minden feláldoznak, csak az értékeket és nem az érdekeiket nézik, de van egy másik is: a gazdaságé. Dobó és Zrínyi nem számolta, hogy megéri-e útját állni a pogánynak, de a kamarillákban és a bankházakban már százalékot számoltak, költség-haszon elemzést végeztek, s ha a kettős könyvelés rossz oldalára került egy ország, ejtették. Drága a magyar arany? A magyar királyságot ejteni kell, csak annyit fenntartani belőle, ami elegendő az élőállat kereskedelemhez.

Kolumbusz felfedezése így vezetett a régi Magyar Királyság bukásához.

Korábban:

1. A delfinek bölcsessége és az emberek okossága

2. A zsenialitás vs. őrültség csak dátumok kérdése?

3. A delfinek szerint J.T. Maston volt a legzseniálisabb ember

4. Piramisok és a perspektivikus ábrázolás szükségessége

5. Miért ne? vs. Mire jó?

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Kutatók Éjszakája, 2019

Idén, rendhagyó módon, a Kutatók Éjszakáján egy intézmény 3 helyszínét kerestük fel: az Óbudai Egyetem …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.