2017 szeptember 19., kedd
Robert Fico szlovák, Orbán Viktor magyar, Beata Szydlo lengyel és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök (b-j) / MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A V4-ek együttműködést szorgalmaz Ukrajnával

Share

A visegrádi négyek és Ukrajna együttműködésének a kérdéseit tekintették át, különös tekintettel a V4-ek magyar elnökségére, magyarországi és szlovák politikus és diplomaták pénteken Felsőszinevéren, a XXV. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem külpolitikai fórumán.

A V4-ek + Ukrajna címmel tartott kerekasztal-beszélgetést megnyitó előadásában Keskeny Ernő, kijevi magyar nagykövet a V4-ek magyar elnöksége kapcsán hangsúlyozta, hogy a visegrádi országok együttműködése talán még soha nem volt olyan fontos, mint most, örvendetesnek nevezve, hogy az Európai Unión belül markáns, erős visegrádi együttműködés formálódik, aminek köszönhetően a csoport erőteljesebben tudja érvényesíteni saját álláspontját. A magyar elnökség nagyszerű lehetőséget kínál a magyar politikának, hogy zászlóshajóként vezesse az együttműködést – tette hozzá. Kiemelte, a V4 + Ukrajna együttműködési forma olyan, ami a régió valós problémáival foglalkozik, azokra igyekszik megoldást találni.

A diplomata elmondta, hogy Kijevben egyre jobban érzi a visegrádi országok új típusú együttműködésének a jelentőségét és szükséges voltát, ezért magyar nagykövetként dinamizálni szeretné az együttműködést ukrán vonalon, és már eljuttatta az ukrán fővárosba akkreditált visegrádi kollégáinak az együttműködési programot. “Szeretnénk a visegrádiak kijevi jelenlétét, ottani együttműködését aktívabbá, az ukrán parlament számára láthatóbbá tenni” – fogalmazott. Kifejtette, a visegrádi négyek támogatták Ukrajnának a 2014 után felerősödött európai integrációs törekvéseit, miközben erre Kijev részéről nem mindig érkezett pozitív válasz, sőt az új nyelvtörvény és oktatási törvény tervezeteivel az ukrán fél a kisebbségi jogok csorbítására készül. Reméljük, hogy ezek az intézkedések nem valósulnak meg – mondta, megjegyezve, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy Ukrajna tovább haladjon az európai integráció útján.

Keskeny Ernő azt is elmondta, hogy az ukrajnai régiókban is tervezi a V4-ek megjelenítését, így ősszel a négy nagykövet négy nyugat-ukrajnai megyét érintő egyhetes körutat tesz, arra törekedve, hogy a helyi államhatalmi vezetéssel közösen megtalálják azokat a területeket, amelyeken eredményes együttműködést lehet kialakítani. A diplomata közölte, Kelet-Ukrajnába is terveznek hasonló látogatást.

Hozzászólásában Peter Krajnak, a szlovák oktatási minisztérium államtitkára elmondta, fontosak a V4-ek és Ukrajna közötti kapcsolatok, már csak azért is, mert Kárpátalja történelmileg része volt Közép-Európának. Most rajtunk múlik, hogy megtaláljuk a közös pontokat az együttműködéshez, amelynek mindenképpen van jövője – fűzte hozzá.

A politikus utalt arra, hogy a visegrádi országok jelenleg is jelentős szakmai segítséget nyújtanak Ukrajnának a reformok végrehajtásához. Emlékeztetett arra, hogy ruszin nemzetiségű lévén elvárja Ukrajnától, hogy tiszteletben tartsa más nemzetiségek mellett a kárpáti ruszinok identitását. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy Ukrajnában megkérdőjelezik a ruszinok mint nemzetiség létezését.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a V 4-ek és Ukrajna együttműködése keretében erősíteni kell az országok határ menti régiói közötti kapcsolatokat, fejleszteni kell a turizmust, a közös határinfrastruktúrát, ki kell építeni az úthálózatot. Ha határ menti régiók együttműködése sikeresen alakul, akkor annak széleskörű pozitív hatása lesz, dinamizálódik a gazdasági fejlődés – mutatott rá. A szlovák-magyar kapcsolatokról szólva hangsúlyozta, hogy azok soha nem voltak olyan jók mint most, és ez szerinte a egyaránt a szlovák és a magyar politikusok érdeme. Hozzátette, örül annak, hogy a magyar kisebbséget támadó szlovák politikusok eltűntek a színről.

Előadásában Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke azt hangsúlyozta, hogy a magyar elnökség irányításával a V 4-eknek közös gondolkodást és álláspontot kell Ukrajnával kapcsolatban kialakítani. Meg kell próbálnunk oda hatni, hogy Ukrajnában jól alakuljanak a dolgok, el kell érni, hogy oldódjon a kelet-ukrajnai konfliktust övező nemzetközi fásultság – mondta. “Ébresztőt kell fújni, főként a Nyugatnak, hogy ébredjen, mert meg kell akadályozni “befagyott” konfliktus kialakulását Kelet-Ukrajnában” – hangsúlyozta. Úgy vélte, az olyan szlogenek ismétlése, mint a szankciók fenntartása vagy a minszki megállapodások, a cselekvés látszatát kelti, de nem történik előrelépés. Látható, hogy a szankciók nem hatnak abba az irányba, hogy a Krím visszakerüljön Ukrajnához – mutatott rá, emlékeztetve, hogy Magyarország támogatja Ukrajna területi integritását, a Krímet is beleértve.

A politikus fontosnak mondta, hogy Kijevben meghallják a “V 4-ek hangját”, “fel kell hívni a figyelmet az ukrán fővárosban arra, hogy itt vagyunk” – fogalmazott. Megjegyezte, a V 4-eknek egységesen kell hallatniuk a hangjukat, ugyanis ha Kijevben felismerik, mit jelentenek a V 4-ek Ukrajna számára, akkor előbbre léphetünk. Ha Ukrajna az európai országokkal együtt képzeli el a jövőjét, akkor az ukrán diplomáciának hangsúlyos figyelmet kell fordítania a kétoldalú kapcsolatokat érintő érzékeny kérdésekre, Kijevnek tekintettel kell lennie a szomszédok érzékenységére – mutatott rá. Ennek kapcsán Németh Zsolt hangsúlyozta: a magyar-orosz kapcsolatokat úgy építjük, hogy “ne érhesse szó a ház elejét” Ukrajna tekintetében.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Közadakozásból építenék újra az erdélyi Bözödújfalu vízzel elárasztott és összeomlott katolikus templomát

Közadakozásból építenék újra az erdélyi Bözödújfalu vízzel elárasztott és három évvel ezelőtt összeomlott katolikus templomát. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.