2019 augusztus 25., vasárnap
Forrás: Twitter / bnonews

Vajon kik randalíroztak és gyújtogattak Svédországban?

Share

Csaknem kilencven autót gyújtottak fel hétfőn este több svéd városban is. A helyi sajtó szerint fekete ruhába öltözött maszkos fiatalok az elkövetők, néhány esetben kövekkel dobálták meg a rendőröket is. A hatóságok még vizsgálják, hogy összehangolt támadásról van-e szó. Egyelőre senkit nem vettek őrizetbe.

Fekete ruhában és maszkban rohantak egyik autótól a másikig egy göteborgi parkolóban. Felvételek szerint egyes autók hátsó szélvédője lángra is kapott. A svéd sajtó azt írta, hétfő este a maszkos fiatalok csoportjai összesen több mint nyolcvan járművet gyújtottak fel a skandináv ország több városában.

A svéd miniszterelnököt felháborították a történtek, és dühét a nyilvánosság előtt sem próbálta leplezni. „Amint azt már korábban is mondtam, nagyon mérges vagyok. Meg kellene tőlük kérdezni, hogy mi a fenét műveltek?” – nyilatkozott a svéd kormányfő. Majd hozzátette: erre a társadalomnak kemény választ kell adnia. Összehangolt támadásnak tűnik, ez majd kiderül, ha véget ér a nyomozás. De ami történt, az teljességgel elfogadhatatlan – fogalmazott a svéd kormányfő.

A vandálok a legtöbb autót Göteborgban gyújtották fel. Göteborgtól északra, Trollhättanben is legalább hat autó kapott lángra, de a Local című svéd lap szerint hasonló esetekről érkeztek jelentések Lysekilből és Falkenbergből is.

A rendőrség szerint ilyen esetek gyakrabban történnek a tanévkezdés előtti időszakban, mint máskor, ezért inkább a fiatalokat gyanúsítják a vandalizmussal. Azt azonban egyelőre nem tudták megmondani, hogy tényleg összehangolták-e a támadásokat. A gyújtogatásban senki nem sérült meg, és a rendőrség sem vett őrizetbe egyetlen gyanúsítottat sem.

Egyes hírportálok szerint a vandalizmus gyökereit a 2013-as zavargásokban kell keresni. Akkor Stockholm szegény, döntően bevándorlók lakta negyedeiben és néhány más településeken is összecsapások voltak az erőszakosan demonstráló fiatalok és a rendfenntartók között. A zavargásokban több száz autó égett ki, és néhány iskolában is volt gyújtogatás.

Svédországban szeptemberben tartanak választásokat, a kampány fő témái között vannak a közbiztonság és bevándorlás kérdései.

hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Úrnapja (Postcommunio – áldozás után)

Köszönöm, hogy áldozhattam, s mint méltatlanra nem sújtott le rám haragod.   Köszönöm a csendet, …

Egy hozzászólás van

  1. Vak aki nem látja,hogy szervezett támadás volt. Az elkövetőket,meg nem letartóztatni,hanem terítékre fektetni kellett volna. Elmulasztották. Immár így jártak. A bűnözőik,innentől még magabiztosabbak lettek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.