2018 október 23., kedd
Forrás: orientpress.hu

Választások Ausztriában és Macedóniában

Share

Ausztriában 6 és fél millió, 16. életévét betöltött szavazópolgár járulhat az urnák elé, hogy az alkotmányos menetrendnél egy évvel korábban válassza meg a Nemzeti Tanács, azaz a parlament 183 képviselőjét, közvetve pedig az új kormánykoalíciót és a kancellárt. Macedóniában helyhatósági választást tartanak, elemzők szerint a szavazás a négy és fél hónapja hivatalban lévő balközép kormány támogatottságának a fokmérője is lehet.

183 képviselőt választ Ausztria

Kormány- és egyben koalíciós váltás várható Ausztriában a mai előrehozott parlamenti választások nyomán. Csaknem 6 és fél millió, 16. életévét betöltött szavazópolgár járulhat az urnák elé, hogy az alkotmányos menetrendnél egy évvel korábban válassza meg a Nemzeti Tanács, azaz a parlament 183 képviselőjét, közvetve pedig az új kormánykoalíciót és a kancellárt.

Ausztriát a második világháború óta kisebb megszakításokkal a két nagy pártból, az Osztrák Szociáldemokrata Pártból (SPÖ) és a konzervatív Osztrák Néppártból (ÖVP) álló nagykoalíció irányította, így az elmúlt tíz évben is. A szélsőjobboldalinak tartott Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) rövidebb ideig volt hol az SPÖ, hol az ÖVP partnere. A közvélemény-kutatások most azt valószínűsítik, hogy a nagykoalíció tízéves uralmának vége szakad, és a radikális jobboldali FPÖ „királycsináló” és ismét koalíciós résztvevő lehet.

A felmérések szerint a vasárnapi választásokon az eddigi kisebbik koalíciós párt az Osztrák Néppárt végez az élen A konzervatív párt támogatottsága 32-34 százalék között mozog, miközben a szociáldemokraták és a szabadságpártiak a második-harmadik helyért versengenek 24-26 százalékkal. Elemzők nem zárják ki, hogy a leginkább bevándorlásellenes FPÖ Ausztria második legerősebb pártja lehet.

A szociáldemokrata párt által vezetett nagykoalíció mindenekelőtt a menekültpolitika kudarca miatt bomlott fel és ennek nyomán született meg a döntés arról, hogy az országban előrehozott választásokat tartanak. A legutóbbi parlamenti választásokat 2013 szeptemberében tartották, és mivel a törvényhozás mandátuma öt évre szól, a következő voksolás 2018 őszén lett volna esedékes.

Az utolsó szakaszában meglehetősen durvává és személyeskedővé vált, botrányokkal tarkított kampány fő témája a menekültügy volt, háttérbe szorítva a gazdaságot, a szociálpolitikát, az adóügyeket. A felmérésekből az is kitűnt, hogy a konzervatív ÖVP és a radikális jobboldali FPÖ álláspontja áll a legközelebb egymáshoz, és nem csupán a menekültpolitikával összefüggő ügyekben. Ez a tény, továbbá a pártok támogatottsága jelezheti, hogy Ausztriának a legnagyobb valószínűséggel az eddigi nagykoalíció helyett néppárti-szabadságpárti kormánya lehet.

Macedóniában helyhatósági választást tartanak 

Helyhatósági választást tartanak ma Macedóniában, és elemzők szerint a szavazás a négy és fél hónapja hivatalban lévő balközép kormány támogatottságának a fokmérője is lehet.

A nap folyamán a macedón fővárosban, valamint további 80 településen tartanak választást, az 1,8 millió választópolgár a helyi vezetésről dönthet. A voksolás második fordulója október 29-én lesz.

Több mint tíz évig tartó konzervatív kormányzás ért véget május 30-én, amikor a szkopjei parlament megszavazta a Zoran Zaev vezette Macedóniai Szociáldemokrata Szövetségnek (SDSM) és koalíciós partnereinek a kormányát. A decemberi parlamenti választásokat követő féléves belpolitikai harcot több éves válság előzte meg, amikor a pártok közötti csatározás miatt szinte megbénult a nyugat-balkáni ország adminisztrációja.

A BalkanInsight.com hírportál elemzése szerint az állampolgárok a helyi önkormányzatok új vezetőinek megválasztásával üzenhetnek a kormánynak, az eredmény pedig megmutatja, jó-e az az irányvonal, amelyet szociáldemokraták képviselnek, vagy az állampolgárok inkább a leváltott jobboldallal, vagyis a Nikola Gruevszki vezette Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjával (VMRO-DPMNE) szimpatizálnak-e inkább.

A közvélemény-kutatások szerint az SDSM támogatottsága csak egy kicsivel magasabb a VMRO-DPMNE támogatottságánál, és a fővárosban, Szkopjéban is szociáldemokrata győzelemre lehet számítani.

Nikola Gruevszki a kampány során többször is kijelentette: amennyiben pártja több szavazatot kap, mint a szociáldemokraták, előrehozott választást kell kiírni, mert a voksolás azt bizonyítja, hogy a kormány elvesztette legitimitását.

A VMRO-DPMNE jelenleg a 81 önkormányzatból 56-ot tudhat magáénak, így a jelenlegi polgármesterek megtartására törekszik, hogy ezzel bizonyítsa, helyi szinten meg tudta tartani erejét. Mivel a szociáldemokraták csak négy önkormányzatot vezetnek, inkább az országos politikai lépések jelentőségét, például a szomszédos országokkal fenntartott viszony javítását hangsúlyozták a kampányban.

Az utóbbi hetek kommunikációjában mindkét oldalról megjelentek helyi témák, de országos jelentőségű kérdések is, a kampány gyakran a decemberi választási verseny folytatásának tűnt.

MTI/hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Orbán Viktor részt vesz a Sargentini-jelentés vitáján

A magyar miniszterelnök személyesen vesz részt szeptember 11-én az Európai Parlament plenáris ülésen, melyen a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.