2020 július 8., szerda
Pozzallo, 2015. május 19. Az olasz parti őrség illegális bevándorlókkal teli hajója érkezik a szicíliai Pozzallo kikötőjébe 2015. május 19-én. (MTI/AP/Carmelo Imbesi)

A valóság talaján állók és a valóságtól elrugaszkodók küzdelme zajlik Európában

Share

Hatással volt a migráció az európai országok pártpolitikájára, hiszen több parlamenti választás végkimenetelét befolyásolta az, hogy az azon részt vevő pártok miként viszonyultak a jelenkor legnagyobb bevándorlási hullámához. Ez a folyamat igen gyorsan, 12-14 hónap alatt zajlott le. Pócza István kutató szerint ez is jelzi, hogy a politikai élet hagyományos, bal-jobb felosztása a 21. század második évtizedében már nem működik, az összeomlani látszik.

Ez természetesen azt a gondolkodást sem hagyja érintetlenül szerinte, amely szerint itt minden a hagyományos keretek között fog működni, tehát vége van az „ami eddig működött, az ezután is működni fog” típusú felfogásnak is – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Természetesen nem hallgatta el a szakember, hogy ezeket a változásokat sok országban késve ismerték fel, amit szerinte kihasználtak a migránsokat saját hatalmi céljaikra felhasználni akaró politikai erők, akik Európa jelenlegi képét akarják megváltoztatni.

Azonban az emberek sok országban, érzékelve a valós problémákat, nem azokat a pártokat támogatták a választásokon, amelyek ezeknek az erőknek az álláspontjában osztoztak, és új politikai formációkra adták le a szavazatukat – fogalmazta meg a szakértő.

Jól látja a helyzetet Orbán Viktor

A Századvég elemzője ezzel kapcsolatban megjegyezte: szerinte Orbán Viktor miniszterelnök jól ismertette a helyzetet, amikor úgy fogalmazott, hogy a valóság és a valós életösztön működik az egyik oldalon, míg a globalista felfogás van a másik oldalon.

A szakértő úgy fogalmazott: annak ellenére, hogy végül a rendszerkritikus pártok nem kerültek kormányra, nem jelenti azt, hogy egyébként ne lenne megfigyelhető egy olyan trend, amely megmutatja, hogy a társadalmak változnak, és ennek a támogatásváltozásnak a globalizációkritikus, a valóság talaján álló politikai erők a nyertesei. Ezzel kapcsolatban kijelentette: a társadalmak és a pártok kapcsolata dinamikus, nem egyik napról a másikra változó.

Pócza István szerint a nem realista, esetleg tervekben gondolkodók ráléptek a valóságtól való elrugaszkodás útjára, ezért egyre nagyobbnak érzi a különbséget a globalizációkritikus, valós életösztön alapján működő politikai erőkhöz képest. Ezért is történhet meg az, hogy ezek az erők olyan politikát akarnak keresztülnyomni azokon a társadalmakon, amelyekhez túl sok közük nincs, azaz az átlagemberekén, „nem ismerve az átlagemberek problémáit”.

A közelgő olaszországi választásokkal kapcsolatban jelenleg úgy érzi, hogy a sajátos olasz pártrendszer ellenére ott is a valóság talaján és a valóságtól elrugaszkodott pártok vetélkedése kerül előtérbe.

forrás: Kossuth Rádió 180 perc / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.