2021 március 5., péntek
Forrás: 888.hu

Valótlan adatokat közölt az EP szakbizottsága a magyar közbeszerzésekről

Share

Valótlan adatokat közölt az Európai Parlament költségvetési ellenőrző szakbizottsága, szemben az általuk közölt 36 százalékkal, valójában 16 százalék volt azon közbeszerzések száma, ahol csak egy ajánlattevő volt – mondta a Ma Reggel keddi adásában Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Míg az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága szerint az egyajánlatos közbeszerzési eljárások aránya 36 százalékot tett ki, addig a Közbeszerzési Hatóság adatai alapján megállapítható, hogy a 2018. évi országjelentésben és a CONT-jelentésében szereplő adatok nem helytállóak, 2017-ben ugyanis 16,63 százalék volt az ilyen eljárások száma.

A hatályos törvény alapján lehetősége van a megrendelőnek eredménytelennek nyilvánítani és megismételni az eljárást, amikor egy ajánlat érkezik – mondta Rigó Csaba, hozzátéve, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásoknál lehetősége van, hogy az ajánlatkérő az egyetlen ajánlattevővel szerződjön.

A Közbeszerzési Hatóság egyetért azzal a törekvéssel, hogy az Európai Unióban csökkenjen az egyajánlatos eljárások számát és növekedjen a verseny, ám  nem mindegy, hogy egy országjelentésben milyen adatok szerepelnek – fűzte hozzá.

Rigó Csaba elmondta, hogy valami félreértés történhetett az Európai Parlament költségvetési ellenőrző szakbizottságában.

Minden évben a Közbeszerzési Hatóság nyilvánosságra hozza a közbeszerzési eljárásokról jelentését. Ebből kiderült, hogy az egyajánlatos eljárások száma tavaly 8,880 volt, amely az összes közbeszerzési eljáráshoz viszonyítva tavaly 16,6 százalékra esett 2016-os 19 százalékról – hangzott el az adásban.

Az uniós, vagyis a magasabb értékű közbeszerzési eljárások esetében 2010 óta csökkenő trendet mutat az egyajánlatos ajánlatok aránya, amely tavaly 26,4 százalékra esett az egy évvel korábbi 29,22 százalékról.

Összehasonlításképp: 2004-ben, Magyarország uniós csatlakozásának évében ez az arány 41,9 százalék volt – mondta.

Az egyajánlatos eljárások aránya a nemzeti eljárásrenden belül is folyamatosan csökkennek 2010 óta, amikor arányuk az összes eljáráshoz viszonyítva 32,3 százalék volt, amely 2017-re, 13,83 százalékra csökkent.

A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma tavaly 477, míg 2016-ban 870 volt, ami azt jelent, hogy a hatóság gyorsabban, szigorúbban ellenőriz és kevesebben választják ezt az eljárás fajtát – mondta Rigó Csaba.

A közbeszerzések értéke tavaly  3,630 milliárd forintot tett ki, így a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások aránya értékben  5,17 százalékot tett ki, amely azt jelenti, hogy 95 százalékban nyílt vagy nyilvános eljárás keretében versenyeznek az ajánlattevők.

hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

„Ha buddhista lennék…” – gondolatok a rózsafüzérről

Ha buddhista lennék, könnyű dolgom lenne. Elmondanám, hogy milyen távol-keleti meditációs gyakorlatot végzem és mindenki …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.