2018 december 14., péntek
Forrás: 888.hu

Valótlan adatokat közölt az EP szakbizottsága a magyar közbeszerzésekről

Share

Valótlan adatokat közölt az Európai Parlament költségvetési ellenőrző szakbizottsága, szemben az általuk közölt 36 százalékkal, valójában 16 százalék volt azon közbeszerzések száma, ahol csak egy ajánlattevő volt – mondta a Ma Reggel keddi adásában Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Míg az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága szerint az egyajánlatos közbeszerzési eljárások aránya 36 százalékot tett ki, addig a Közbeszerzési Hatóság adatai alapján megállapítható, hogy a 2018. évi országjelentésben és a CONT-jelentésében szereplő adatok nem helytállóak, 2017-ben ugyanis 16,63 százalék volt az ilyen eljárások száma.

A hatályos törvény alapján lehetősége van a megrendelőnek eredménytelennek nyilvánítani és megismételni az eljárást, amikor egy ajánlat érkezik – mondta Rigó Csaba, hozzátéve, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásoknál lehetősége van, hogy az ajánlatkérő az egyetlen ajánlattevővel szerződjön.

A Közbeszerzési Hatóság egyetért azzal a törekvéssel, hogy az Európai Unióban csökkenjen az egyajánlatos eljárások számát és növekedjen a verseny, ám  nem mindegy, hogy egy országjelentésben milyen adatok szerepelnek – fűzte hozzá.

Rigó Csaba elmondta, hogy valami félreértés történhetett az Európai Parlament költségvetési ellenőrző szakbizottságában.

Minden évben a Közbeszerzési Hatóság nyilvánosságra hozza a közbeszerzési eljárásokról jelentését. Ebből kiderült, hogy az egyajánlatos eljárások száma tavaly 8,880 volt, amely az összes közbeszerzési eljáráshoz viszonyítva tavaly 16,6 százalékra esett 2016-os 19 százalékról – hangzott el az adásban.

Az uniós, vagyis a magasabb értékű közbeszerzési eljárások esetében 2010 óta csökkenő trendet mutat az egyajánlatos ajánlatok aránya, amely tavaly 26,4 százalékra esett az egy évvel korábbi 29,22 százalékról.

Összehasonlításképp: 2004-ben, Magyarország uniós csatlakozásának évében ez az arány 41,9 százalék volt – mondta.

Az egyajánlatos eljárások aránya a nemzeti eljárásrenden belül is folyamatosan csökkennek 2010 óta, amikor arányuk az összes eljáráshoz viszonyítva 32,3 százalék volt, amely 2017-re, 13,83 százalékra csökkent.

A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma tavaly 477, míg 2016-ban 870 volt, ami azt jelent, hogy a hatóság gyorsabban, szigorúbban ellenőriz és kevesebben választják ezt az eljárás fajtát – mondta Rigó Csaba.

A közbeszerzések értéke tavaly  3,630 milliárd forintot tett ki, így a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások aránya értékben  5,17 százalékot tett ki, amely azt jelenti, hogy 95 százalékban nyílt vagy nyilvános eljárás keretében versenyeznek az ajánlattevők.

hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

A munkaerőpiacra is bevezetné a migránskvótákat a LIBE

Brüsszelben is lassan véget ér a nyári szünet. A Magyarországot is többször bíráló LIBE szakbizottság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.