2018 március 24., szombat
Fotó: csok2016.hu

Változik a csok, jóval könnyebb lesz lakáshoz jutni

Share

Az egyik legfontosabb változtatás a már ingatlannal rendelkező családokat érinti, de könnyebben vásárolhatnak a külföldiek, és az adminisztráció is egyszerűbb lesz. Március közepétől egyszerűbb és gyorsabb lesz a családi otthonteremtési kedvezményének (csok) igénylése. A március 15-én életbe lépő rendeletmódosítás olyan családoknak is lehetőséget ad, amelyek eddig nem igényelhették a támogatást és számos egyéb könnyítést is tartalmaz.

Az egyik legfontosabb változás a már ingatlannal rendelkező családokat érinti. Korábban, meglévő lakás mellé csak abban az esetben lehetett csokot kérelmezni, ha a juttatást új építésű lakás vásárlására, építésére használta fel az igénylő. Ez most megváltozik.

„Használt ingatlan vásárlásánál már nem kizáró ok, ha valakinek van másik ingatlana, akár 1/1 tulajdonban. A második vagy harmadik ingatlant is meg lehet vásárolni csok felhasználásával anélkül, hogy a régit eladnánk. A támogatással vásárolt lakást nem lehet befektetésnek használni, hiszen a vásárlónak életvitelszerűen ott kell élnie, azt viszont nem tiltja a rendelet, hogy a korábbi lakását bérbe adja. Jelenleg nagyon alacsonyak a hitelkamatok és magasak a bérleti díjak, így kitermelheti a lakás kiadása a hitel törlesztőrészletét is. Van olyan élethelyzet, amikor ez nagyon jól használható” – mondta Vincze Krisztián, a GDN Ingatlanhálózat HitelCentrumának vezetője.

A külföldről hazatelepülő magyaroknak is könnyebb dolguk lesz. Ugyanis eltörlik azt a rendelkezést, hogy szükség van hathavi magyarországi munkaviszonyra. Elég, ha külföldön folyamatosan dolgozott, és vállalja, hogy Magyarországon hat hónapon belül elhelyezkedik. A március 15-én életbe lépő új rendelet adminisztrációs könnyítéseket is tartalmaz. A hivatali sorban állás helyett számos feltételről, így például a fennálló házasságról, a gyermekek megszületéséről, a büntetlen előéletről, a köztartozás-mentességről és arról, hogy az igénylők közös háztartásban élnek is elegendő lesz ezután teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozni.

A szabályozás ezentúl azt is megengedi, hogy az adásvételi szerződés megkötése és a csok igénylése között az eddigi 120 helyett 180 nap teljen el. Ez használt ingatlanoknál kevésbé mérvadó, de az új építésű ingatlanoknál fontos változás lehet, hiszen korábban többen csúsztak ki emiatt a határidőkből a szakértő tapasztalatai szerint.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa úgy véli a március 15-én életbe lépő rendeletmódosítás szélesebb körben fogja megmozgatni az embereket és a hatására hosszú távon tovább növekedhet a csok felhasználása az ingatlanvásárlásoknál.

hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Több ember meghalt egy franciaországi iszlamista túszejtés során

Két embert megölt, és több mint tizet megsebesített egy marokkói származású iszlamista, aki péntek délelőtt …

Egy hozzászólás van

  1. Dávid Szaniszla

    Április 8-án dölhet el. Jó helyre kell tenni az x-et vagy a +-et. Csak a FIDESZ!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.