2019 március 23., szombat
Fotó: csok2016.hu

Változik a csok, jóval könnyebb lesz lakáshoz jutni

Share

Az egyik legfontosabb változtatás a már ingatlannal rendelkező családokat érinti, de könnyebben vásárolhatnak a külföldiek, és az adminisztráció is egyszerűbb lesz. Március közepétől egyszerűbb és gyorsabb lesz a családi otthonteremtési kedvezményének (csok) igénylése. A március 15-én életbe lépő rendeletmódosítás olyan családoknak is lehetőséget ad, amelyek eddig nem igényelhették a támogatást és számos egyéb könnyítést is tartalmaz.

Az egyik legfontosabb változás a már ingatlannal rendelkező családokat érinti. Korábban, meglévő lakás mellé csak abban az esetben lehetett csokot kérelmezni, ha a juttatást új építésű lakás vásárlására, építésére használta fel az igénylő. Ez most megváltozik.

„Használt ingatlan vásárlásánál már nem kizáró ok, ha valakinek van másik ingatlana, akár 1/1 tulajdonban. A második vagy harmadik ingatlant is meg lehet vásárolni csok felhasználásával anélkül, hogy a régit eladnánk. A támogatással vásárolt lakást nem lehet befektetésnek használni, hiszen a vásárlónak életvitelszerűen ott kell élnie, azt viszont nem tiltja a rendelet, hogy a korábbi lakását bérbe adja. Jelenleg nagyon alacsonyak a hitelkamatok és magasak a bérleti díjak, így kitermelheti a lakás kiadása a hitel törlesztőrészletét is. Van olyan élethelyzet, amikor ez nagyon jól használható” – mondta Vincze Krisztián, a GDN Ingatlanhálózat HitelCentrumának vezetője.

A külföldről hazatelepülő magyaroknak is könnyebb dolguk lesz. Ugyanis eltörlik azt a rendelkezést, hogy szükség van hathavi magyarországi munkaviszonyra. Elég, ha külföldön folyamatosan dolgozott, és vállalja, hogy Magyarországon hat hónapon belül elhelyezkedik. A március 15-én életbe lépő új rendelet adminisztrációs könnyítéseket is tartalmaz. A hivatali sorban állás helyett számos feltételről, így például a fennálló házasságról, a gyermekek megszületéséről, a büntetlen előéletről, a köztartozás-mentességről és arról, hogy az igénylők közös háztartásban élnek is elegendő lesz ezután teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozni.

A szabályozás ezentúl azt is megengedi, hogy az adásvételi szerződés megkötése és a csok igénylése között az eddigi 120 helyett 180 nap teljen el. Ez használt ingatlanoknál kevésbé mérvadó, de az új építésű ingatlanoknál fontos változás lehet, hiszen korábban többen csúsztak ki emiatt a határidőkből a szakértő tapasztalatai szerint.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa úgy véli a március 15-én életbe lépő rendeletmódosítás szélesebb körben fogja megmozgatni az embereket és a hatására hosszú távon tovább növekedhet a csok felhasználása az ingatlanvásárlásoknál.

hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 26.: A magyar meteóra, avagy a tihanyi barátlakások (Tihany)

Világszerte ismertek a görög meteórák, a sziklák között élő, ortodox szerzetesi közösség. Egy külön kis …

Egy hozzászólás van

  1. Dávid Szaniszla

    Április 8-án dölhet el. Jó helyre kell tenni az x-et vagy a +-et. Csak a FIDESZ!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.