2019 szeptember 19., csütörtök
Bárdos Gyula az államfőjelölése bejegyeztetéséhez szükségesnél háromszor több aláírást kapott

Várakozásokat meghaladó számban támogatták Bárdos Gyula államfőjelölését

Share

Bárdos Gyula az államfőjelölése  bejegyeztetéséhez szükségesnél háromszor több aláírást kapottLeadta az államfőjelölése bejegyeztetéséhez szükséges támogató aláírásokat tartalmazó petíciós íveket Bárdos Gyula a pozsonyi parlament iktatójában csütörtökön. A Magyar Közösség Pártja (MKP) által indított Bárdos Gyulának, aki az első magyar államfőjelölt Szlovákia történetében, csaknem 47 ezer aláírást sikerült összegyűjtenie.

 

A március 15-i szlovák államfőválasztás egyedüli magyar jelöltje nagy sikernek és várakozásokon felüli eredménynek értékelte, hogy a jelölés bejegyeztetéséhez szükségesnél háromszor több aláírást kapott, és köszönetet mondott a támogatásért.

 

“Bár elsősorban Dél-Szlovákiából vártunk aláírásokat, a jelölésemet nem kizárólag magyarok, hanem az ország egyéb területeiről, más nemzetiségek képviselői és szlovákok is támogatták” – mutatott rá az ívek leadása utáni sajtótájékoztatón Bárdos Gyula. Szerinte ez azért is örömteli számára, mert azt jelzi, a többségi nemzet is elfogadja, hogy magyar jelölt is versenghet az államfői posztért. “Ezzel egyenrangúsítjuk a felvidéki magyarságot és a kisebbségeket is” – hangsúlyozta.

 

Bárdos Gyula szerint az ország történetében negyedik közvetlen államfőválasztás a felvidéki magyarság szempontjából rendkívül fontos megmérettetés lesz. “Ez az államfőválasztás nem rólam szól, ez a felvidéki magyarságról szól, továbbmegyek, Dél-Szlovákiáról szól, amely a rendszerváltás óta egy aluldimenzionált régió az országon belül” – hangsúlyozta a magyar államfőjelölt. Hozzátette: a választásokig hátralévő közel három hónapot arra szeretné felhasználni, hogy közbeszéd témájává tegye a kisebbségi jogok kérdését és Dél-Szlovákia felzárkóztatását. “Ezekre a kérdésekre rá kell irányítani a figyelmet, mert ezt helyettünk senki nem teszi meg” – jegyezte meg.

 

“Legszebb álmunkban sem reméltük, hogy a szükséges 15 ezret több mind háromszor meghaladó számú aláírást sikerül összegyűjtenünk ebben az aláírásgyűjtésre nem igazán alkalmas ünnepi időszakban” – mondta a petíciós ívek leadása után az MTI-nek Berényi József, az MKP elnöke. Utalt arra, több államfőjelölt is nehezményezte, hogy az elnökválasztás időpontját a pozsonyi parlament elnöke közvetlenül az ünnepek előtt hirdette ki, s így megnehezítette a jelöltek számára a jelölésük bejegyeztetéséhez szükséges aláírások összeszedését. Ezen körülmény mellett a támogató aláírások nagy száma az MKP politikusa szerint igazolta, hogy “a magyar jelölt gondolata beérett” s azt is, hogy a választás során születhet meglepetés, vagyis van esélye annak, hogy a magyar jelölt bejusson a választás második fordulójába.

 

A jövő márciusi szlovák államfőválasztásokon várhatóan 15 jelölt indul, köztük a legnagyobb esélyesnek tartott jelenlegi szlovák kormányfő, Robert Fico is. Az indulni kívánó jelöltek közül csütörtök délutánig 11-en adták le a jelölésük bejegyeztetéséhez szükséges aláírásokat tartalmazó íveket, négy további személy pedig jelezte: az utolsó határidőig, azaz még éjfélig megteszik azt. Pavol Paska szlovák házelnök eddig hét jelölt esetében igazolta vissza a jelölés elfogadását.

 

mti

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Szilágyi Péter: a külhoni magyar oktatásnak szívüggyé kell válnia

A külhoni magyar oktatás megmaradása mindenekfelett azon múlik, hogy igazán szívüggyé tud-e válni – jelentette …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.