2020 augusztus 4., kedd
Illusztráció: a Kétnyelvű Dél-Szlovákia aktivistái Ekelen már korábban is elhelyeztek magyar táblát (Kép: ketnyelvu.info)

Végre magyar táblák is lesznek a felvidéki vasútállomásokon

Share

A Szlovák Államvasutak dolgozói ötvennégy magyar és egy ruszin településen helyeznek ki táblát a nemzetiség nyelvén is a szlovák nyelvű állomásnév mellé – írja a felvidek.ma.

Érsek Árpád szlovák közlekedési miniszter rendelkezett arról, hogy a vasúttársaság helyezzen el a nemzetiség nyelvén is táblákat az állomásokon. A miniszter a TA3 hírtelevíziónak azt nyilatkozta, a kormányprogram részét képezte, hogy a kisebbség nyelvén szintén legyenek vasúti táblák azokon a településeken, ahol a kisebbség aránya eléri a húsz százalékot. A táblákat az érvényes vasúti szabvány szerint készítik el, és a Pátria Rádió információi szerint az állomások négy oldalára helyezik ki. Martin Erdősy, a vasúttársaság vezérigazgatója szerint a táblák még 2017-ben a helyükre kerülnek.

A kétnyelvű vasúti táblák Európa több országában magától értetődőnek számítanak és senkit nem lepnek meg, illetve nem zavarnak. A szlovákiai magyarság viszont évekig hiába harcolt értük, mivel különböző kifogásokkal éltek arra vonatkozóan, miért kell ezeket nélkülöznünk. A TA3 híradása szerint ezzel tizenöt év után a vasútállomásokon is érvényesül a kisebbségek nyelvtörvény adta joga. A hírtelevízió által megkérdezett személyek nem látnak problémát abban, hogy a táblák végre a helyükre kerülnek.

A hírtelevízió munkatársai Rimaszombatban jártak, ahol Ladislav Rigó alpolgármester azt nyilatkozta: a kétnyelvű táblák az ő régiójukban másodlagos problémának számítanak, ehelyett inkább vissza kellene állítani a személyvonatokat Fülektől Kassáig. Mint mondta, ebben a régióban szinte megszűnt a vasúti személyszállítás.

Érsek szerint a vasutakról szóló törvényekkel összhangba kellett hozni a nyelvtörvényt, és ezzel az akadályok megszűnnek. Ennek köszönhetően még a 2017-es évben felszerelhetik a kétnyelvű táblákat.

Forrás: felvidek.ma

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Román EP-képviselő: Hargita és Kovászna megye már nem román terület, csak papíron az

Megnyitotta sepsiszentgyörgyi irodáját Catalin Ivan, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben megválasztott, de a pártból …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.