2019 január 23., szerda
Tőkéczki László ravatala a Fiumei úti sírkertben 2018. január 23-án. A Széchenyi-díjas történész életének 67. évében, január 8-án hunyt el. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Végső búcsút vettek Tőkéczki Lászlótól

Share

A Széchenyi-díjas történészt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke búcsúztatta.

Tőkéczki László 1970-1972 között a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem, 1972-1975 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) bölcsészkarán tanult, és történelem-német szakos tanári oklevelet szerzett.

1978-ban került a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Pedagógiai Kutatócsoportjához, 1989 óta volt az ELTE Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézete Művelődéstörténeti tanszékének docense, tanszékvezetője.

A Duna Televízió alapító kuratóriumának is tagja volt, az 1998-ban alapított Református Tehetséggondozó Alapítvány elnökeként és a Magyar Protestáns Tanulmányi Alapítvány alapító tagjaként is tevékenykedett, de betöltötte a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) alelnöki tisztét is.

Részt vett a Protestáns Közművelődési Egyesület megalapításában, 2002-től a Dunamelléki Református Egyházkerület világi főjegyzője, 2009-től főgondnoka volt. Kutatási területe a sajtó-, eszme- és neveléstörténet, a protestáns egyház története, kismonográfiát publikált Prohászka Lajosról, 2000-ben jelent meg Tisza István eszmei, politikai arca című monográfiája.

Tőkéczki László 2014-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést vehette át, 2017-ben pedig Széchenyi-díjjal tüntették ki „a magyar és az egyetemes történelem, illetve az eszme-, művészet- és művelődéstörténet területén egyaránt kimagasló tudományos és oktatói pályája, különösen Tisza István életművével kapcsolatos hiánypótló kutatásai és publikációi, valamint széles körű történelmi ismeretterjesztő tevékenysége elismeréseként”.

Tőkéczki László Széchenyi-díjas történész életének 67. évében hunyt el, 2018. január 8-án, hétfőn.

forrás: MTI, hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

A puszták éneke – Vízkereszt

Gyermekként még azt gondoltam, hogy e a napon egymást keresztezi két vízsugár: nem fogta fel …

Egy hozzászólás van

  1. Dávid Szaniszla

    ISTEN ADJON NEKI ÖRÖK NYUGODALMAT! JÓ EMBER VOLT, S ÍGY MEGINT SZEGÉNYEBBEK LETTÜNK EGY JÓ MAGYAR EMBERREL!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.