2018 április 20., péntek
Victor Ponta csütörtökön hivatalosan is visszatért a bukaresti kormány élére, amelyet távolléte idején néhány hétig helyettese vezetett. A PSD elnöki tisztségébe azonban nem fog visszatérni. / Forrás: mind1.ma

Victor Ponta “magyar mintára” készül törvényjavaslatot terjeszteni a bukaresti parlament elé

Share

Victor Ponta volt román kormányfő nagyon jónak és helyesnek tartja a külföldi egyetemek működési feltételeit szigorító magyar törvénykezdeményezést, és bejelentette: jövő héten ő is kidolgoz egy ugyanilyen javaslatot, amelyet a bukaresti parlament elé terjeszt – közölte pénteken a Hotnews.ro hírportál.

A szociáldemokrata politikus egy Facebook-bejegyzését ismertető lap magyarázatképpen hozzáfűzte: a magyar kormány kezdeményezése elsősorban a Soros György által pénzelt budapesti egyetem ellen irányul, amely be is jelentette, hogy a jogszabály elfogadása arra kényszerítené, hogy elhagyja Magyarországot.

Victor Ponta – akinek miniszterelnöki mandátuma idején több évtizedes mélypontra süllyedt a magyar-román viszony – az utóbbi hetekben több jelét is adta annak, hogy méltányolja a budapesti kormány politikáját. Nemrég a paksi atomerőmű-projekt állami finanszírozhatóságához gratulált Orbán Viktornak, illetve több fórumon is kifejtette meggyőződését, miszerint Romániának a visegrádi országcsoporthoz kellene csatlakoznia a “soha meg nem valósuló egyesült Európa” emlegetése helyett, csakhogy ehhez “nem elég bátrak” a vezetői.

Ponta mostani újabb dicséretét a román közszolgálati rádió által működtetett Rador.ro portál azonban fenntartásokkal kezelte, a hozzáfűzött magyarázatból kiderül: a cikkíró hátsó szándékot gyanít amögött, hogy a volt román miniszterelnök a külföldi egyetemek romániai működésének szigorításáról akar törvényjavaslatot kidolgozni. A szerző arra hívja fel a figyelmet, hogy két romániai egyetemet (a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet és a Partiumi Keresztény Egyetemet) is Magyarországról pénzelnek, és egyik esetében sem létezik kormányközi megállapodás az intézmény finanszírozásáról.

 

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Uniós biztos: a vártnál több menekültet telepíthetnek át az EU-ba Afrikából és a Közel-Keletről

Németország szolidaritásának köszönhetően a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek afrikai és közel-keleti menekültek az Európai Unióba …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    Jó lesz észnél lenni ,mert a végén a hazánk által működtetett egyetemeket is bezáratja a román kormány ! Az pedig nagyon fájna a székely diákoknak !Ponta lehet , hogy végre jószándékúan akar cselekedni ,de jobb előre félni –” mondja ” a szólás–mondás ! Az viszont ,hogy a sorosféle egyetemre is vontkozzanak a törvényelőírások legyen természetes !Ma reggel a Kossuth rádióban a Miniszterelnök Úr —nekem Ő az, ha a riportereknek derogál is ezt a titulust gyakorolniuk, akik szerint a DK elnök, az úr !!!—világosan megfogalmazta , hogy mi indokolja a változtatást.Egyértelmű! Eddig szabálytalanul működött az egyeteme!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.