2018 január 19., péntek
Victor Ponta csütörtökön hivatalosan is visszatért a bukaresti kormány élére, amelyet távolléte idején néhány hétig helyettese vezetett. A PSD elnöki tisztségébe azonban nem fog visszatérni. / Forrás: mind1.ma

Victor Ponta “magyar mintára” készül törvényjavaslatot terjeszteni a bukaresti parlament elé

Share

Victor Ponta volt román kormányfő nagyon jónak és helyesnek tartja a külföldi egyetemek működési feltételeit szigorító magyar törvénykezdeményezést, és bejelentette: jövő héten ő is kidolgoz egy ugyanilyen javaslatot, amelyet a bukaresti parlament elé terjeszt – közölte pénteken a Hotnews.ro hírportál.

A szociáldemokrata politikus egy Facebook-bejegyzését ismertető lap magyarázatképpen hozzáfűzte: a magyar kormány kezdeményezése elsősorban a Soros György által pénzelt budapesti egyetem ellen irányul, amely be is jelentette, hogy a jogszabály elfogadása arra kényszerítené, hogy elhagyja Magyarországot.

Victor Ponta – akinek miniszterelnöki mandátuma idején több évtizedes mélypontra süllyedt a magyar-román viszony – az utóbbi hetekben több jelét is adta annak, hogy méltányolja a budapesti kormány politikáját. Nemrég a paksi atomerőmű-projekt állami finanszírozhatóságához gratulált Orbán Viktornak, illetve több fórumon is kifejtette meggyőződését, miszerint Romániának a visegrádi országcsoporthoz kellene csatlakoznia a “soha meg nem valósuló egyesült Európa” emlegetése helyett, csakhogy ehhez “nem elég bátrak” a vezetői.

Ponta mostani újabb dicséretét a román közszolgálati rádió által működtetett Rador.ro portál azonban fenntartásokkal kezelte, a hozzáfűzött magyarázatból kiderül: a cikkíró hátsó szándékot gyanít amögött, hogy a volt román miniszterelnök a külföldi egyetemek romániai működésének szigorításáról akar törvényjavaslatot kidolgozni. A szerző arra hívja fel a figyelmet, hogy két romániai egyetemet (a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet és a Partiumi Keresztény Egyetemet) is Magyarországról pénzelnek, és egyik esetében sem létezik kormányközi megállapodás az intézmény finanszírozásáról.

 

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Megütheti a bokáját Gulyás Márton, ezúttal súlyosabb büntetésre számíthat

Komoly károkat okozott Gulyás Márton, a Közös Ország Mozgalom vezetője és társa legutóbbi akciójával a …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    Jó lesz észnél lenni ,mert a végén a hazánk által működtetett egyetemeket is bezáratja a román kormány ! Az pedig nagyon fájna a székely diákoknak !Ponta lehet , hogy végre jószándékúan akar cselekedni ,de jobb előre félni –” mondja ” a szólás–mondás ! Az viszont ,hogy a sorosféle egyetemre is vontkozzanak a törvényelőírások legyen természetes !Ma reggel a Kossuth rádióban a Miniszterelnök Úr —nekem Ő az, ha a riportereknek derogál is ezt a titulust gyakorolniuk, akik szerint a DK elnök, az úr !!!—világosan megfogalmazta , hogy mi indokolja a változtatást.Egyértelmű! Eddig szabálytalanul működött az egyeteme!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.