2021 október 16., szombat
Vona Gábor (Fotó: MTI/Komka Péter)

Visszatérhet a politikai életbe Vona Gábor

Share

Adományokból kívánja fenntartani videó-blogját Vona Gábor. A korábbi pártelnök egyik bejelentkezésében idealizmusával magyarázta a Jobbik áprilisi választási bukását. Közben a Jobbik szakadása után polgármestereinek felét elveszítette, a jelenlegi alelnök szerint pedig útkereső fázisban van a párt. Vona Gábor vlog-indításáról, a Jobbik jövőjéről és a Jobbik-LMP-Momentum összefogás esélyeiről beszélgettek a szakértők.

Vona Gábor szemmel láthatóan újra rendezi az életét, egyfajta PR módszerrel próbálja újra pozicionálni saját magát – mondta el Nagy Attila Tibor politológus. A korábbi pártelnök egyelőre elhatárolódik attól, hogy visszatérjen a Jobbikhoz, amely jelenleg Sneider Tamás vezetése alatt nagymértékű válságban van.

„Egyszemélyes intézmény”

Úgy véli, a videó-blog elindításával Vona Gábor egyfajta „egyszemélyes intézménnyé” alakította magát.

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője szerint a videó-bejegyzéssel Vona Gábor az általa tanúsított két és félhónapnyi csöndet próbálja megtörni és vissza szeretné állítani magát a politikai közéletbe. Az elemző úgy véli, Vona Gábornak inkább tisztáznia kellene, milyen felelőssége van abban a tekintetben, hogy a Jobbik a választások óta folyamatosan lejtmenetben halad.

Vona Gábor megbecsült embernek számított a párton belül még a választáson elért eredmények ellenére is – véli Nagy Attila Tibor. Elmondta, sokan próbálták lebeszélni visszavonulásáról, így valószínűleg most abban reménykedik, hogy a magyar közéletben még mindig akadnak olyanok, akik támogatják, és majd különböző adományokból fenn tudja tartani a videó-blogját.

A politológus a Népszava egyik cikkére tért ki, amelyben Vona Gábort egyfajta ernyőként emlegetik a Momentum, az LMP és a Jobbik felett, a három pártnak Vona Gábor lenne a vezetője. Úgy véli, ennek az elképzelésnek azonban nincs sok realitása.

A hármas szövetség abban az esetben lehet szimpatikus a választópolgárok számára, ha az összefogás valóban az ő érdeküket szolgálja – mondta el Nagy Attila Tibor. Szerinte a három párt mögött elég jelentősek az ideológiai különbségek, még a szakpolitikában is. A Momentum alapvetően egy fiatalos réteget kiszolgáló kispárt, az LMP inkább egy öko-szociális párt, a Jobbik pedig a néppártosodás útvonalán maradt.

Mi a közös pont?

Tóth Erik szerint az egyetlen közös pont a három párt között csak az, hogy folyamatosan csökken a társadalmi támogatottságuk, egyre több szavazó fordul el tőlük és elfogyott a politikai tőkéjük. Szerinte nem az összefogásra kellene koncentrálniuk, hanem külön-külön kellene egy saját szavazóbázist kialakítani, és azt megerősíteni. A Jobbik-LMP-Momentum összefogás valószínűleg azért merült fel, mert ez egy új vonal, korábban erről még nem volt szó – mondta el Tóth Erik a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Nagy Attila Tibor szerint egy pártnak egy karizmatikus és erős vezetőre van szüksége. Vona Gábor nem volt rossz, de a Jobbik tekintetében semmiképp sem mondható jó vezetőnek a jelenlegi Sneider Tamás. Véleménye szerint a Jobbik politikusai között Varga-Damm Andrea országgyűlési képviselőnek lehet jövője, rá azonban eddig még nem annyira figyelt fel a társadalom.

forrás: Kossuth Rádió / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

„Ha buddhista lennék…” – gondolatok a rózsafüzérről

Ha buddhista lennék, könnyű dolgom lenne. Elmondanám, hogy milyen távol-keleti meditációs gyakorlatot végzem és mindenki …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.