2019 május 25., szombat
Külszíni bányászati kitermelés krátere az erdélyi Verespatakon. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Visszavonnák Verespatak világörökségi jelölését

Share

Leállította a román kormány azt az eljárást, amelynek nyomán Verespatakot felvehették volna az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) védett kulturális örökségek listájára: a külügyminisztérium a bukaresti kulturális szaktárca kérésére leállította a folyamatot, és a jelölés visszavonását kérte – tudatta szerdán a G4media.ro hírportál, amely Adrian Cioroianutól, Románia UNESCO-nagykövetétől értesült a hírről.

Verespatak védett kulturális örökségi listára való felkerülését június végén kellene tárgyalnia az UNESCO Világörökség Bizottságának. Cioroianu szerint a jelenlegi bukaresti kormány nem ért egyet a felterjesztéssel mindaddig, amíg folyamatban van a román állam és a Verespatakon aranybányát nyitni akaró kanadai Gold Corporation közötti kártérítési per, amelyben a kanadai vállalat 4,4 milliárd dollár kártérítést követel a román államtól. A bukaresti kormány eddig hivatalosan nem jelentette be a védetté nyilvánítási folyamat leállítását, de a kabinet több tagja már tavaly egyet nem értését fejezte ki a felterjesztéssel.

A procedúrát a Dacian Ciolos volt miniszterelnök vezette szakértői kormány kulturális minisztere, Corina Suteu kezdeményezte 2016 januárjában. Suteu a Ciolos-kabinet mandátuma utolsó napjaiban terjesztette fel az UNESCO-hoz a javaslatot. Az Erdélyi-érchegységben Verespatakon és környékén a Gold Corporation Európa legnagyobb külszíni aranybányáját akarta megnyitni, ahol vitatott ciántechnológiával bányásztak volna ki 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt. 2013-ban nagyszabású tüntetések robbantak ki a beruházás ellen, ezért a román parlament 2014 júniusában elutasította az aranybánya-beruházást elősegítő törvénytervezetet.

Előtte a vállalat 15 évig próbálkozott a szükséges engedélyek kiváltásával. Különböző beruházásokat el is végeztek, ezért a kanadaiak a Világbank egyik kereskedelmi bíróságához folyamodtak és jelentős összegű kártérítést követelnek.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 25.: Dorottya és a tartalmas zsánerszobrok városa (Kaposvár)

Vajon miért pont Kaposvárra helyezte Csokonai Vitéz Mihály furcsa vitézi versezetének, a Dorottyának (vagyis a …

2 hozzászólás

  1. Abban a pillanatban,a multicég,minden emberi dolgot,felszámol. És megnyílik a lehetőség ajrópa legnagyobb ciánzagy-tározójának a megépítéséhez. Ha valaki emlékszik még a Tiszán volt már egy ilyen kellemes áradat. Most egy ennek sokszorosát tartalmazó tározó épülhet.
    Hát kedveseim. Örüljünk a rumunyoknak.

  2. Dávid Szaniszla

    Nagyon szomorú ez a hír! Vége a világnak, jön a cián, mert a kanadaiaknak kell az arany és minden. Az nem számít, hogy ez a környéki tönkre megy, s nem lresz itt élet többé! Jajj nekünk is magyaroknak. Ez nem történhet meg! Égiek segítsetek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.