2017 szeptember 19., kedd
Forrás: 24.hu

Vizsgálja az árfolyamkockázattal összefüggő kérdéseket az Európai Bíróság

Share

Vizsgálja az árfolyamkockázattal összefüggő kérdéseket az Európai Bíróság a Fővárosi Ítélőtábla jogértelmező kérése nyomán – írja Magyar Idők.

A cikk szerint a luxembourgi fórumnak egyebek mellett abban kell állást foglalnia, hogy vizsgálható-e most, az elszámolás és a forintosítás után a témakör, és ha igen, összeegyeztethető-e az uniós joggal az a szerződéses feltétel, amely szerint az árfolyamváltozásból eredő minden kárt az adós köteles viselni. A bíróság az uniós jog alapján határoz, a döntése akár százmilliárdok sorsát befolyásolhatja itthon.

Lehóczki Balázs, az Európai Bíróság munkatársa a lapnak azt mondta, a magyar bíróság egy perben jelenleg azt vizsgálja, miként kell megítélni az uniós jog alapján azokat a szerződéses kikötéseket, amelyek az árfolyamkockázat viselését kizárólag a fogyasztóra hárítják.

A fő kérdés az, hogy az ilyen passzusok alkalmazását megengedik-e az EU fogyasztóvédelmi előírásai, vagy éppenséggel tiltják. Ha ugyanis tiltják, nincs fogyasztói kötelezettség – magyarázta. Az uniós bíróság eljárása jelenleg a kezdeti szakaszában tart.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Gyökeres átalakításokat terveznek a felsőoktatásban

Óriási kedvezményt kap több tízezer diákhiteles

A kormány arról döntött, hogy októbertől kamatmentes lesz a Diákhitel2, a Diákhitel1 esetében felvehető maximális …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.