2020 augusztus 9., vasárnap

Völgyesi Miklós: komoly gondok vannak a bírói döntésekkel

Share

Vörösiszap-per, Hagyó- és Biszku ügy. Felmentések, felfüggesztett börtönbüntetések. Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácsvezető bírója szerint komoly gondok vannak a magyar bírói döntésekkel, a bírók egyes esetekben előítéletekkel vágnak bele egy-egy ügybe.

volgyesi miklos mti
Völgyesi Miklós: néhány ember úgy végzi a bírói tevékenységét, hogy annak végeredménye megrendíti a bíróságokba, az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A vörösiszap-katasztrófa felelőseinek megnevezését sürgette a 2010-es tragédiában leginkább érintett Kolontár polgármestere a Veszprémi Törvényszék előtt a vörösiszap-perben hozott elsőfokú bírósági ítélet miatt tartott tüntetésen.

A Veszprémi Törvényszék első fokon mind a tizenöt vádlottat felmentette a halált okozó gondatlan közveszély okozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének vádja alól.

A törvényszék szerint a 2010. október 4-én bekövetkezett katasztrófa oka “altalaj eredetű stabilitásvesztés” volt, ami miatt a töltés tönkrement. A bíróság ítéleteit követően politikusok is véleményt mondtak.

Egy botránysorozatot elindító ítélkezésfolyamat első érdekesebb eleme a Globex-ügy volt. Amikor a Fővárosi Ítélőtáblán megszületett a jogerős ítélet, és az ellen valamelyik fél törvényességi óvással élt, a Legfelsőbb Bíróság ízekre szedte az ítéletet, amely nagyon csúnya bizonyítvány volt a jogerős másodfokú ítéletet hozó bíróság munkájáról, idézte fel Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnök bírója a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Hozzátette: ez olyan hatást váltott ki, hogy később a nagyobb horderejű ügyekben nem ítéletet hoztak, hanem hatályon kívül helyeztek, ami az ügy halálát jelenti.

A vörösiszap-per, a Hagyó- és Biszku-ügy felveti annak kérdését, hogy vajon a bíróságok megfelelően végzik-e munkájukat. A legfőbb ügyész most már ötödik alkalommal nyújtott be a Kúriánál törvényesség helyreállítása érdekében indítványt, kifogásolva a közvéleményt irritáló döntésekben a másodfokú bíróságnak azokat a pervezetési döntéseit, amelyek az ügyek elhúzódását eredményezték, mondta Völgyesi Miklós.

A Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnök bírója szerint komoly bajok vannak a vörösiszap-per ítéletével is. Hozzátette: talán a másodfokú eljárásban ez kiküszöbölhető lesz. Hasonlóan, mint a Biszku-perben az ügyből kizárták a vádat megalapozó szakértői véleményt, így ez az eljárás korrektnek nem értékelhető.

Völgyesi Miklós szerint meg kellene nézni, hogy minden rendben van-e a bírósági szervezetben. Hangsúlyozta: a 2500 bíró döntő többsége kifogástalan, becsületes, tisztességes munkát végez, néhány ember azonban úgy végzi a bírói tevékenységét, hogy annak végeredménye megrendíti a bíróságokba, az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat.

forrás: Kossuth Rádió, Vasárnapi újság / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.