2019 szeptember 19., csütörtök
Wolfgang Schäuble - Fotó: MTI/EPA/Ronal Wittek

Wolfgang Schäuble: Orbán nagyon nagy bizalmat kapott a magyar választóktól

Share

A bizalom nagyon jelentős bizonyítékát kapta meg Orbán Viktor magyar kormányfő az ország lakosságától a parlamenti választáson, és ezt “jó demokrataként el kell fogadnunk” – mondta Wolfgang Schäuble, a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke egy vasárnapi német lapinterjúban.

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a Welt am Sonntag című lapban közölt interjúban azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz – a CDU-val együtt – az Európai Néppárt (EPP) tagja, és vannak arra irányuló követelések, hogy a Fideszt zárják ki az Európai Unió (EU) jobbközép pártjait összefogó pártcsaládból, azt mondta, hogy “európai szinten is létezik párton belüli demokrácia, és nem kell mindenkinek mindig egyetértenie mindenkivel”.

A Bundestag elnöke kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy Angela Merkel miért utasította vissza azt a néhány hónapja tett javaslatát, hogy a közép- és kelet-európai EU-tagországokkal folytatandó konstruktív pártbeszéd érdekében vonják vissza a viták középpontjából a menekültek tagországok közötti elosztásának ügyét.

Mint mondta, “végtére is” Emmanuel Macron francia elnök “tett egy javaslatot a héten” arról, hogy miként lehet véget vetni ennek a “megmérgezett vitának”. Elképzelése szerint az EU-s forrásokból külön támogatást kellene adni a sok menekültet befogadó településeknek, vagyis nem büntetni kellene a menekültek elosztásának ügyében, hanem jutalmazni.

Wolfgang Schäuble hangsúlyozta, hogy ki kell alakítani egy új EU-s menekültügyi rendszert, méghozzá olyan rendszert, amelyben valamennyi tagországban egységes eljárások alapján kezelik a menekültek ügyeit, és egységes ellátásban részesítik őket. Ennek biztosítása előtt nincs is értelme a menekültek kvótákon alapuló elosztásának, mert a például Lengyelországban elhelyezett menekültek gyorsan átmennének  Németországba.

Az egységes eljárás és ellátás bevezetéséig pedig “el kell fogadnunk, hogy Európa nagy különbözőséget is jelenti”, így például “a lengyelek más tapasztalatokkal rendelkeznek mint mi, és másképp viszonyulnak a dolgokhoz”.

Németország újraegyesítése után “mi sem küldtünk annyi menedékkérőt az új tartományokba, amennyit az egyenletes elosztás alapján kellett volna”, mert ezekben a tartományokban – a volt NDK területén – “a lakosság még nem szokott hozzá az idegen emberekhez”.

Európa csak akkor lehet sikeres, ha “elszánt előrehaladás” igénye összekapcsolódik azzal a hajlandósággal, hogy “ne lépjünk fel arrogánsan a más tapasztalatokkal rendelkezőkkel szemben” –  mondta Wolfgang Schäuble, hangsúlyozva, hogy őket “nem kioktatni, hanem meghallgatni” kell.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Úrnapja (Postcommunio – áldozás után)

Köszönöm, hogy áldozhattam, s mint méltatlanra nem sújtott le rám haragod.   Köszönöm a csendet, …

Egy hozzászólás van

 1. Wolfgang Wolfgang!
  “valamennyi tagországban egységes eljárások alapján kezelik a menekültek ügyeit, és egységes ellátásban részesítik őket. ”
  Persze. Csak vannak országok,ahol ez lázadást eredményezne,lásd Bulgária,ahol még nem szoktak hozzá ,hogy a vadidegen szarházi tízéves fizetésüket kapja egy hónap ellátmányként.
  De tudtommal felétek sem fenékig tejfel a “szegény” “menekültek” sorsa.
  Hiszen,nem takarítják a WC-ket ,nem zárhatóak a zuhanyzók,és iskolába kell járni a kölköknek. Mi több a kaja sem jó ízű.
  És vagytok olyan hülyék,hogy ezeket nem rakjátok ki a teveszaros sivatagjukba azonnal! Mert ott nyilván jobb az élet,hiszen az elől szöktek meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.