2020 október 26., hétfő

Zöld nem a verespataki cianidos bányatervre

Share

 

12 évvel a nagybányai katasztrófa és az azt követő tiszai ciánszennyezést követően a hazai és az erdélyi zöld szervezetek szerint egyaránt elfogadhatatlan a Tisza vízgyűjtőjén, Verespatakon Európa legnagyobb, külszíni fejtésű, ciántechnológiás aranybányáját megnyitni. A kanadai-román Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) és anyavállalata eddig semmiféle bányászati tevékenységet nem folytatott, kifejezetten a verespataki bányaterv kedvéért hozták létre, többek között adóparadicsomokban bejegyzett cégláncolaton keresztül, így valós szakmai vagy pénzügyi garanciát sem tud nyújtani. Egy katasztrófa esetén lehetetlen lesz bárkit felelősségre vonni, kártérítésre kötelezni, hasonlóan a 2000-ben bekövetkezett tiszai ciánkatasztrófához.

A hazai zöld szervezetek szerint az RMGC verespataki bányaterve is igen súlyos környezetszennyezést és -rombolást, valamint vállalhatatlanul magas környezeti kockázatot hordoz magában. A délnyugat-erdélyi Verespatakot és a települést ma körülvevő négy hegyet lebontanák, a helyükön több száz hektár felületű kráterek maradnának. A nehézfémekkel és cianidokkal szennyezett 215 millió tonna bányahulladékot egy 185 méter magas kőgáttal elzárt völgyben helyeznék el, aminek az alját nem tervezik szigetelni, így a szivárgások elkerülhetetlenek lesznek. Gátszakadás esetén a gát mögött felhalmozott hulladékmennyiség beláthatatlan következményekkel járó, Magyarországot is érintő, katasztrófát okozhat.

A környezet- és természetvédelmi társadalmi szervezetek hét végi országos találkozóján elfogadott állásfoglalás szerint elfogadhatatlan az RMGC verespataki bányaterve. A cianidos technológiát – az Európai Parlament ajánlásának megfelelően – az egész Európai Unióban be kell tiltani – hangsúlyozzák.

A bányatervvel kapcsolatos végső döntés most az RMDSZ kezében van. A Borbély László vezette bukaresti környezetvédelmi minisztériumnak kell döntenie, hogy kiadja-e a beruházás környezetvédelmi engedélyét. A magyar zöld szervezetek ezért kérik, hogy az RMDSZ-es miniszterek – szakmai és politikai síkon egyaránt – utasítsák el a verespataki bányaprojektet, ezáltal egy élhetőbb és biztonságosabb jövőt biztosítva Magyarországon és az egész régióban.

A közlemény szerint korábban az RMDSZ ellenezte a bányaprojektet, ám tavaly az irányítása alatt álló Kulturális és Örökségvédelmi Minisztériumhoz tartozó igazgatóság kiadta a régészeti mentesítési bizonylatot a verespataki Kirnyik hegyre, elhárítva egy törvényes akadályt a ciántechnológiás bánya útjából.

Mint ismert, Tőkés László európai parlamenti képviselő, az RMDSZ alapító tagja, korábbi tiszteletbeli elnöke március 12-én többek között azért lépett ki az RMDSZ-ből, mert a cianidos bányászatot betiltó sikeres európai parlamenti határozat egyik kezdeményezőjeként vállalhatatlan számára az RMDSZ mint kormánypárt Verespatakkal kapcsolatos “megengedő és a beruházást elősegítő álláspontja”.

Egy hónappal ezelőtt Borbély László környezetvédelmi miniszter, az RMDSZ alelnöke Marosvásárhelyen kijelentette, hogy a verespataki ciántechnológiás bányaberuházás nem része az új román kormány programjának, és hozzátette, hogy a környezetvédelmi engedély kérdésében nem az ő minisztériumának, hanem a kormánynak kell döntenie. A döntés akkorra várható, amikor az illetékes technikai bizottság befejezi a véleményezést.

MTI/PP

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.