2018 december 17., hétfő
Magyar-román nyelvű utcatábla Szatmárnémetiben. (Fotó: M1)

Zöld utat kaptak a magyar utcatáblák Szatmárnémetiben

Share

Akárcsak több székelyföldi városban, Szatmárnémetiben is sorozatosan próbálják ellehetetleníteni a magyar utcanevek elfogadásáról szóló tanácshatározatokat. Arra hivatkoznak, hogy a törvény csupán a közintézmények és a településnevek magyar kiírását teszi lehetővé. Az ügy már a bíróságot is megjárta, végül maradhatnak a magyar feliratok.

Szatmárnémeti polgármestere az M1-nek elmondta, a Prefektúra érvénytelenné akarja tenni az önkormányzatok döntéseit a magyar utcatáblákkal kapcsolatban. A városi tanácsban, közel tíz éve kialakult egy olyan szokás, miszerint fele-fele arányban kaphatnak nevet román és magyar személyekről az utcák, terek. Amennyiben nem egy személynév szerepel az elnevezésben, akkor román és magyar nyelven is kiírásra kerül a megnevezés. Ezeket a döntéseket általában egyhangú tanácshatározattal szokták érvényre emelni – mondta Kereskényi Gábor polgármester.

Hozzátette: a kormányhivatal azonban minden esetben megtámadja ezeket a határozatokat és gyakorlatilag azzal érvelnek, hogy nem tartozik az utcanév megnevezése abba a három kategóriába, amikor kötelező a kétnyelvű megnevezés feltüntetése.

A város azonban jó híreket kapott, hiszen a Nagyváradi Ítélőtábla döntése alapján maradhatnak a magyar feliratok – közölte Szatmárnémeti polgármestere.

hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

A Rákóczi Szövetség ösztöndíjjal támogatja a magyar beiskolázást

A szeptemberi iskolakezdést követően 350 helyszínen 8000 határon túli, gyermekét magyar iskolába írató családnak fejezi …

Egy hozzászólás van

  1. Dávid Szaniszla

    Gratulálok a Szatmárnémeti magyar lakosságnak, hogy kitartásuk sikerrel járt, s végre szabadoin használhatják a magyarnyelvű utcaneveket! Köszönet érte!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.