2020 augusztus 9., vasárnap
Zsák Malina Hedvig családjával együtt február elején Szlovákiából Győrbe költözött, miután tavaly decemberben felvette a magyar állampolgárságot. - MTI Fotó: Krizsán Csaba
Zsák Malina Hedvig - MTI Fotó: Krizsán Csaba

Zsák Malina Hedvig ügyét átvették a magyar hatóságok

Share

Hivatalosan is átvette Magyarország a 2006-ban megvert, majd hamis tanúzással megvádolt volt diáklány, az időközben magyar állampolgárrá lett Zsák Malina Hedvig ügyét Szlovákiától – írta a szlovák igazságügyi minisztérium megerősítésére hivatkozva pénteken a liberális pozsonyi Sme napilap.

Zsák Malina Hedvig még tavaly februárban kérvényezte az ügyében eljáró Nyitrai Járási Bíróságnál, hogy ügyét magyarországi bíróságnak adják át. A kérvényre a márciusi parlamenti választás után bólintott rá Tomás Borec, az előző Fico-kormány távozó igazságügyi minisztere. Ahhoz azonban, hogy az ügy áthelyezése hivatalossá váljon, még a magyar hatóságoknak is jóvá kellett hagyniuk. A Sme információi szerint erre december végén került sor, január első napjaiban pedig a magyar főügyészség levélben értesítette a szlovák igazságügyi tárcát arról, hogy átvizsgálták a vonatkozó dokumentumokat, és átveszik az ügyet.

“Jelenleg annak lehetőségét vizsgáljuk, hogy milyen módon adjuk át az ügy iratait és bizonyítékanyagát a magyar félnek” – mondta a szlovák szaktárca szóvivője a pozsonyi lapnak. A Sme szerint annak hivatalos átadását követően az ügy a győri ügyészséghez kerül, amely két döntést hozhat: a bizonyítékok hiányára hivatkozva (az ügy tíz éve során a tárgyi bizonyítékok egy része megsemmisült) leállítja a bűnvádi eljárást, vagy kiadja egy illetékes helyi bíróságnak, amely újraindítja az egész bizonyítási eljárást.

A fiatal nő ellen – akit vallomása szerint Nyitrán 2006-ban még diáklányként azért vertek meg, mert magyarul beszélt az utcán – 2007-ben indított eljárást a szlovák főügyészség, mert a rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy a nő vallotta. Az ügyben hamis tanúzás miatt 2014 decemberében nyújtott be vádindítványt a szlovák főügyészség Zsák Malina Hedvig ellen, aki 2013-ban felvette a magyar állampolgárságot, majd Szlovákiából Magyarországra költözött. Miután az eljárást Magyarország hivatalosan is átvette, a szlovák hatóságok abban nem illetékesek többé, ez pedig a több mint tíz éve húzódó ügy belátható időn belüli lezárását jelentheti.

 

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

2 hozzászólás

  1. Dipl.Ing.Tibor Gutay

    Nagyon helyes! Védenünk kell a magyart, akit megvernek azért, mert anyanyelvét használja a tőlünk elrabolt területen! Hangsúlyozottan követelni kell az EU-toll, hogy fellépjen az ilyen nacionalizmus ellen!Amen.

  2. Dávid Szaniszla

    Nem igaz, hogy egy ilyen ügy lebonylítása ilyen hosszú ideig kell tartson. Ez csak az adott körülmények esetében elképzelhető. Már mikor történt a dolog, lassan nagyanya is lehet a kedves Melinda, mire rendbe teszik ezt az ügyet. Létezhet ez? Közben a jól működő V4-ek is megalakultak, s ezek a dolgok még se változnak? Hihetetlen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.