2019 szeptember 18., szerda
Szél Bernadett, az LMP korábbi miniszterelnök-jelöltje, miután leadta szavazatát Budakeszin, a Fő utcai bölcsődében az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Zuhanó ellenzék: az LMP van a legrosszabb helyzetben

Share

Ha most lennének a választások, háromszereplős lenne a parlament: a Fidesz–KDNP, a Jobbik és az MSZP foglalhatna helyet az Országgyűlésben, a DK és az LMP képviselői nem.

„Ez inkább érdekesség, mint realitás, a valós erőviszonyokat az országgyűlési választás mutatta meg” – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Nézőpont Intézet elemzője. Nagy Dániel megjegyezte, könnyen elképzelhető, hogy különböző pártok népszerűsége csökken két választás között. Hozzátette, ez a DK-val kapcsolatban azonban nem feltétlenül van így, hiszen masszív tábora van a pártnak. Úgy vélte, még meglepetést okozhatnak az európai parlamenti (EP-) választáson.

Nem racionális, ami az LMP-nél történik

Az LMP-nél nagyobb problémákat lehet látni, és a népszerűségben is csökkenést lehet tapasztalni. Nagy Dániel kifejtette, ha a szavazók egy pártnál azt látják, hogy lemond a vezetés, vagy a vezetők harcolnak egymással, ez erodálja a népszerűséget is. Hozzátette, az LMP tagsága mintegy 500 főből áll, valószínűleg itt is lesznek még kilépések, így a lemondott Szél Bernadett hívei is eltávolodhatnak, kiléphetnek a pártból, ahogy Hadházy Ákos hívei is tették korábban.

Továbbá a problémák között említette az elemző, hogy az új társelnök bejelentette, hogy a Jobbikkal is hajlandók összefogni, ami – a szakértő szerint – nem biztos, hogy mindenkinek szimpatikus lesz. „Jelenleg a Nézőpont Intézetnél azt gondoljuk, hogy ez politikailag nem racionális” – mondta Nagy Dániel.

Kudarcot vallottak az ellenzéki pártok

Arra a kérdésre, hogy sikerült-e az ellenzéki pártoknak feldolgozniuk a vereséget, azt mondta: politológiailag fontos, hogy az összes kudarcos párt vezetője leköszönt, legutóbb Szél Bernadett.  Hozzátette, hogy Szél Bernadett egy olyan pártnak a vezetője volt, amely habár növelte támogatottságát, „mindenki tudja, hogy tulajdonképpen ez kudarc”.

„Az MSZP, az LMP, a Jobbik kudarcot vallottak a választáskor, nem csoda, hogy lemondtak a vezetőik. Ebből a szempontból volt egyfajta szembenézés, de kérdés, hogy ez elegendő-e a megújuláshoz” – mondta az elemző, és hozzátette, kérdéses, még az is, hogy sikerült-e megtalálni a megfelelő pártvezetőket, és ők előre tudják-e mozdítani ezeket a pártokat.

Csak a DK készül az EP-választásra?

Úgy fogalmazott: a Jobbiknál Vona Gábor nélküli vonagáborizmus van, ami azt jelenti, hogy a párt korábbi vezetője otthagyta lenyomatát a párton, így marad egy elképzelt irányvonal, amit nem biztos, hogy Sneider Tamás hitelesen tud továbbítani.

Az MSZP-ről azt mondta, a párt úgy tűnik, hogy egy ideig ott marad a politikai palettán annak ellenére is, hogy folyamatosan belső harcok vannak a vezetésben.

Az LMP-ről úgy vélekedett, a pártnak olyan problémái vannak, amelyeket valószínűleg csak egy erőskezű vezető tudna megoldani, azonban látható, hogy a társelnök kiválasztásával is gondban vannak, így jelenleg úgy tűnik, hogy talán az LMP van a legrosszabb helyzetben az ellenzéki pártok közül.

A Demokratikus Koalícióról azt mondta, a párt bölcsen hallgat, a közeljövőben az építkezés fázisába kell, hogy lépjen, hiszen májusban lesz az EP-választás, ahol mindenki megmutathatja, hogy hova jutott el.

forrás: Kossuth Rádió / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Úrnapja (Postcommunio – áldozás után)

Köszönöm, hogy áldozhattam, s mint méltatlanra nem sújtott le rám haragod.   Köszönöm a csendet, …

2 hozzászólás

 1. Dékány Ilona

  Bár így lett volna a válqsztáskor !
  Hányszázmilliót takarított volna meg az állam ?!

 2. A Remete levele az, új pártokról,
  Kedves komám!
  Képzeld már el, újra feltámadtak az agitátorok, mint kocsmába járó, sok szomjas torok. Oszt meg akarnak győzni, lépjek be a pártjukba, támogassam őköt, mint nyomorékot az ő mankója!
  Rögtön az jutott öszömbe, „szegény az eklézsia, oszt maga harangoz a pap!” Maga jár a pártelnök a maga elbolondítható hívei után! Egymásnak adják a kilincset, akarom mondani a vízfelé lógó faágat amibé kapaszkodnak, hogy átgázoljanak, dekungomhoz kívánva jutni! Gondolják tán, itt még nem járt másik párt szélhámos, biztos madár vagyok, mint a felettem lakó, fészeklakó, osztán az ű kívánsága szerént fütyűlöm az ő, bül-bül édességű ostobaságát majd! Új, de csak a próbálkozásban, hogyan tudna lopni ő es! (Mer mindöggyik milliárdos lett, politikus gazemberek útjára lépő! Ibolyka, Kuncogó, Ferke, Viktorka! Felsorolni, észbe tartani es nehéz őköt!) Csak be kell ugranom néki, mint békának a vízbe, ha róka közeledtét meglátja! No, azt se mondja Adjonisten, csak azzal kezdi, mit ad, az ő pártja nékem, csak hívének szavazójának kéne lennem, hogy a jelőlő lista pízt felvehesse! Abból juttatna néköm is! No, itt van a döglött kutya elhantolva, vigyorogtam befele magamba! Kibújik a szög a zsákból, mint nőt kívánó vizelője, ha szaporító szándéka felébred!
  Azér hagytam, hadd beszéljen. Mög, kíváncsi lettem ű mekkorát mer hazudni? Gondoltam, colostokot kérjem e mindjárt, mint Gazsi cigány. Megmérni, mekkora lóizét fogok én tőlők kapni a szavazatimért! Tudom én, engem néz madárnak, aztán úgy tesz, mint felettem elrepülő. Magasrúl szar le! Szóval szaporodnak, mint patkány a terménytárolóba, betakarítás szagára, ezök meg a választásra! Azt hiszi a sok marha, híg agyú, rögtön elhiszik, amit ű mond, az olyan igaz, mint a LOTTÓ nyeremény biztossága! Tudod, édös egy komám! Ez, a majom, azt se tudja, „Mindenki olyan hülyének néz mást, amilyen maga”! Akkora bátorsággal néz hülyének, majd kiröhögtem a szemibe! Mögtűrtőzttettem magam, ahogy attúl is, belé ne rúgjam a Bódvába!
  Igy aztán békében, kölcsönös ígérgetésekkel váltunk el, mint házastársak, pokolba kívánva a másikat! Veled mi van? Te, hogy tűrőd, viseled el e frissen támadt barom fiakat? Isten adjon nékünk türelmet! Minden marhát agyonütni nem lehet! De fejét addig kéne ütni, míg párt alapítási nyavajáját kiheveri, két év kórházi ápolás után!
  No, Isten megáldjon, írhatnál néha! Élsz-e halsz e, megvagy e még, magad csendes, dühöngésed közepette!
  2017. 09. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.