2018 szeptember 24., hétfő
Szél Bernadett, az LMP korábbi miniszterelnök-jelöltje, miután leadta szavazatát Budakeszin, a Fő utcai bölcsődében az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Zuhanó ellenzék: az LMP van a legrosszabb helyzetben

Share

Ha most lennének a választások, háromszereplős lenne a parlament: a Fidesz–KDNP, a Jobbik és az MSZP foglalhatna helyet az Országgyűlésben, a DK és az LMP képviselői nem.

„Ez inkább érdekesség, mint realitás, a valós erőviszonyokat az országgyűlési választás mutatta meg” – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Nézőpont Intézet elemzője. Nagy Dániel megjegyezte, könnyen elképzelhető, hogy különböző pártok népszerűsége csökken két választás között. Hozzátette, ez a DK-val kapcsolatban azonban nem feltétlenül van így, hiszen masszív tábora van a pártnak. Úgy vélte, még meglepetést okozhatnak az európai parlamenti (EP-) választáson.

Nem racionális, ami az LMP-nél történik

Az LMP-nél nagyobb problémákat lehet látni, és a népszerűségben is csökkenést lehet tapasztalni. Nagy Dániel kifejtette, ha a szavazók egy pártnál azt látják, hogy lemond a vezetés, vagy a vezetők harcolnak egymással, ez erodálja a népszerűséget is. Hozzátette, az LMP tagsága mintegy 500 főből áll, valószínűleg itt is lesznek még kilépések, így a lemondott Szél Bernadett hívei is eltávolodhatnak, kiléphetnek a pártból, ahogy Hadházy Ákos hívei is tették korábban.

Továbbá a problémák között említette az elemző, hogy az új társelnök bejelentette, hogy a Jobbikkal is hajlandók összefogni, ami – a szakértő szerint – nem biztos, hogy mindenkinek szimpatikus lesz. „Jelenleg a Nézőpont Intézetnél azt gondoljuk, hogy ez politikailag nem racionális” – mondta Nagy Dániel.

Kudarcot vallottak az ellenzéki pártok

Arra a kérdésre, hogy sikerült-e az ellenzéki pártoknak feldolgozniuk a vereséget, azt mondta: politológiailag fontos, hogy az összes kudarcos párt vezetője leköszönt, legutóbb Szél Bernadett.  Hozzátette, hogy Szél Bernadett egy olyan pártnak a vezetője volt, amely habár növelte támogatottságát, „mindenki tudja, hogy tulajdonképpen ez kudarc”.

„Az MSZP, az LMP, a Jobbik kudarcot vallottak a választáskor, nem csoda, hogy lemondtak a vezetőik. Ebből a szempontból volt egyfajta szembenézés, de kérdés, hogy ez elegendő-e a megújuláshoz” – mondta az elemző, és hozzátette, kérdéses, még az is, hogy sikerült-e megtalálni a megfelelő pártvezetőket, és ők előre tudják-e mozdítani ezeket a pártokat.

Csak a DK készül az EP-választásra?

Úgy fogalmazott: a Jobbiknál Vona Gábor nélküli vonagáborizmus van, ami azt jelenti, hogy a párt korábbi vezetője otthagyta lenyomatát a párton, így marad egy elképzelt irányvonal, amit nem biztos, hogy Sneider Tamás hitelesen tud továbbítani.

Az MSZP-ről azt mondta, a párt úgy tűnik, hogy egy ideig ott marad a politikai palettán annak ellenére is, hogy folyamatosan belső harcok vannak a vezetésben.

Az LMP-ről úgy vélekedett, a pártnak olyan problémái vannak, amelyeket valószínűleg csak egy erőskezű vezető tudna megoldani, azonban látható, hogy a társelnök kiválasztásával is gondban vannak, így jelenleg úgy tűnik, hogy talán az LMP van a legrosszabb helyzetben az ellenzéki pártok közül.

A Demokratikus Koalícióról azt mondta, a párt bölcsen hallgat, a közeljövőben az építkezés fázisába kell, hogy lépjen, hiszen májusban lesz az EP-választás, ahol mindenki megmutathatja, hogy hova jutott el.

forrás: Kossuth Rádió / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Orbán Viktor részt vesz a Sargentini-jelentés vitáján

A magyar miniszterelnök személyesen vesz részt szeptember 11-én az Európai Parlament plenáris ülésen, melyen a …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    Bár így lett volna a válqsztáskor !
    Hányszázmilliót takarított volna meg az állam ?!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.