Bocuse d’Or: Széll Tamás győzelmével Magyarország bekerült a gasztronómiai elitklubba Posted in: Egyéb kategória

A Magyarországot képviselő Széll Tamás és csapata nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or budapesti kontinensdöntőjét, a második helyezett Norvégia, a harmadik pedig Svédország lett.

“Leírhatatlan érzés” – fogalmazott a díjátadó után Széll Tamás, hangsúlyozva, hogy négy és fél hónap szinte pihenés nélküli munka áll mögöttük. Mint hozzátette, csapatával nagyon erősnek érezték a munkájukat, ezért azt várta, hogy az első ötben végeznek, vagy elcsípnek egy különdíjat. “Mindig lehet fejlődni, de a mai versennyel 95 százalékig elégedett vagyok” – jegyezte meg.

A friss kontinensbajnok elmondása szerint ha a hal- és a húsétel is erős tud lenni, az általában pozitív jel. “Tökéletes csapatmunkát tudtunk bemutatni, nagyon tisztán, precízen tudtunk dolgozni, a boxon belül szinte semmi kommunikációval. Ezeken kívül szerencse kellett és hidegvér: az embernek ki kell tudnia kapcsolni, ami körülötte van; a nagyon felkészült versenyzők is el tudnak vérezni az utolsó egy órában” – tette hozzá.

Széll Tamás a verseny történetének első magyar séfjeként vett részt a Bocuse d’Or világdöntőjében 2013-ban. Visszatekintve elmondta: ha az ember egyszer megtapasztalja, milyen a lyoni világdöntő, az utána óriási lökést ad.

A népes és igen lelkes magyar szurkolótáborra kitérve a séf elárulta, biztos volt abban, hogy elképesztő érdeklődés lesz, és szerencsére igazolódott is ez a várakozás.

Széll Tamás az MTI kérdésére elmondta: egyelőre nehéz megjósolni, hogy milyen esélyekkel indul a Bocuse d’Or 2017. januári lyoni világdöntőjében, de a nagy ellenfelek várhatóan a skandinávok lesznek.

A mezőny idén is nagyon erős volt, igen nagy múltú és felkészült csapatok versenyeztek. Megfigyelhető, hogy a Bocuse d’Oron részt vevő országok általában fejlődnek, de nem lehet tudni, hogy két verseny között mennyit. “Mi most jó nagyot!” – fogalmazott a séf.

Mint elárulta, csapatával két hónap pihenés után, augusztus végén kezdik a felkészülést a világdöntőre, “addig muszáj egy kicsit feltöltődni”. Reményeik szerint addigra megérkezik a 2017-es világdöntő pályázati dokumentációja és a hús téma, majd télre a hal téma. Augusztus végétől ismét négy hónapnyi kemény felkészülés következik.

Vomberg Frigyes, a csapat coacha (trénere) az MTI-nek a győzelemről azt mondta: “az Úr velünk volt. Nem tudom, mivel voltunk jobbak a többieknél, nem figyeltünk másokra, csak azzal törődtünk, hogy végrehajtsuk a saját munkánkat a saját tempónkban”. Hozzátette: “Tamás vérprofin dolgozott, ugyanúgy, ahogy mindig”.

Vomberg Frigyes elmondása szerint a csapat csütörtökön nekiáll mosogatni és takarítani, majd elkezdik újra felkészíteni a pályát, hogy “végignyomják ugyanezt”.

Az első helyezettnek járó díjat Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Olivier Ginon, a rendezvényt szervező GL events elnöke részvételével adták át. A győztes országot végül Jérome Bocuse, a versenyt alapító Paul Bocuse fia jelentette be.

A Széll Tamás séf, Szabó Kevin commis, Vomberg Frigyes coach és Szulló Szabina csapatkapitány alkotta magyar csapat mögött második helyen végzett Christopher William Davidsen séf norvég csapata, és harmadik lett az Alexander Sjögren séf vezette svéd csapat.

A 2017. január 24-25-i, huszonnégy csapatos világdöntőbe a három dobogós helyezést elért csapaton kívül Franciaország, Izland, Finnország, Hollandia, Svájc, Belgium, Dánia és Észtország csapata jutott be Európából.

A kontinensdöntő szerdai eredményhirdetésén a legjobb halételért járó különdíjat az izlandi Viktor Örn Andrésson és csapata, a legjobb húsételért járó különdíjat Laurent Lemal francia séf és csapata vihette haza. A legjobb commis-nak járó díjat a svéd séf segítője, Hampus Risberg kapta.

Széll Tamás győzelmével Magyarország bekerült a gasztronómiai elitklubba

Azzal, hogy Széll Tamás megnyerte a Bocuse d’Or európai döntőjét Budapesten, Magyarország még inkább felkerült a világ gasztronómiai térképére, bekerült a gasztronómiai elitklubba – mondta a szerdai eredményhirdetést követően a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke az MTI-nek.

Nilai Ákos kiemelte: ez a díj a teljes magyar gasztronómiában és szállodaiparban dolgozókat arra kötelezi, hogy a továbbiakban még jobb teljesítményt és minőséget nyújtsanak a vendégek kiszolgálásában Magyarországon.

Hozzátette: ez nagy feladatot ró a szakmára, ami elől nem térhet ki. Jelezte ugyanakkor, hogy például az oktatásban is adódnak feladatok, azt a mostani díj és a Michelin-csillagok fényében újra kell gondolni, Széll Tamás ugyanis sok fiatalnak lehet példaképe.

Nilai Ákos utalt arra, hogy Széll Tamás elsősége csapatmunka eredménye, amit ennek megfelelően kell értékelni. Dicsérte a szervezőket az esemény világszínvonalú megrendezéséért és a kiváló minőségű alapanyagok biztosításáért.