Így szerettek ők – a Városmajorban Posted in: Egyéb kategória

Így szerettek ők címmel különleges koncertszínházi előadás látható a Városmajori Szabadtéri Színpadon július 20-án és 25-én a Budapesti Nyári Fesztivál keretében. A Nyáry Krisztián sikerkönyveiből készült, dalokkal és vetítéssel átszőtt produkcióban a Kaláka együttes lép fel.

A legnagyobb magyar írók híres szerelmi történetei a való életben is párt alkotó színészművészek – Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, valamint Gryllus Dorka és Simon Kornél – tolmácsolásában szólalnak meg a Kaláka népszerű dalainak kíséretében. A zenés irodalmi időutazás házigazdája maga a szerző.

Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész Így szerettek ők címmel megjelent irodalmi szerelmes könyvei az elmúlt évek könyvsikerei. Mindkét kötet negyven magyar író, költő, művész híres-hírhedt szerelmi történeteinek kevésbé ismert vagy elfeledett részleteire irányítja a figyelmet. A szerző levelek, naplórészletek, fényképek segítségével hozza közelebb a szereplőket az olvasóhoz. Nyáry Krisztián az MTI-nek elmondta: a színpadi változat létrehozásának ötletét a Szabad Tér Színház vetette fel, és kiderült, hogy a könyveiben megírt magánéleti történetek a Kaláka együttes megzenésített verseivel jól kiegészítik egymást. Elkezdődött a szerkesztői munka: a szépirodalmi szövegek és személyes dokumentumok – a versrészletek, versek, naplórészletek, levelek – és az általa írt történetek összeállítása. A színpadi változat szövege nem azonos a könyvekével, hanem azok dramatizált, szerkesztett változata. Az előadás dramaturgja Hevesi Judit, rendezője Kőváry Katalin.

Nyáry Krisztián elmondta, hogy a két felvonásos produkcióban a 19-20. század magyar költői jelennek meg: Csokonai Vitéz Mihály a legrégebbi, Weöres Sándor, Nagy László a legújabb, közte Arany Jánostól József Attilán keresztül, Szabó Lőrincig sok nagy irodalmi szerelmet megidéz az előadás, amelyet a zene és a színészek játéka mellett archív fotók vetítése is gazdagít. A szerző arról is beszélt, hogy a Kaláka negyven éves történetében szinte nincs olyan jelentős magyar költő, akinek ne zenésítették volna meg több versét is, úgyhogy az előadás szerkesztésnél inkább arról kellett dönteni, hogy mitől váljanak meg ezúttal.

Jóval hosszabb műsor vagy akár több rész is kikerekedhetett volna az anyagból, de tömöríteni kellett, így végül összeállt a mindannyiunk által legjobbnak talált válogatás – mondta az előadásról, amelyben a költőket és szerelmeket megidéző szövegek és dalok félig szcenírozott formában hangzanak el. Hozzátette: a szerkesztés további szempontja volt, hogy szerepeljenek vidámabb és szomorúbb történetek is, hiszen emberi sorsokat mesélnek el, tehát lesznek az előadásban megrázó, de önfeledt, vicces pillanatok is. Az összeállításban elhangzanak a zenekar ismertebb számai és olyanok is, amelyeket talán néhány évtizeddel ezelőtt játszottak, és azóta kevésbé vesznek elő. “Nagyon élveztük a próbafolyamatot” – mondta Nyáry Krisztián, hozzátéve, hogy jól egymásra tudott hangolódni a három fél: a Kaláka, a színészek és ő mint szerző, aki egyfajta mesélőként, játékmesterként jelenik meg a színpadon, bevezeti a történeteket, elmondja a háttérösszefüggéseket.

A produkció zenéit jegyző Kaláka, amelynek tagja – Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs – élőben kíséri az előadást. A díszletet Szolga István, a jelmezt Dőry Virág tervezte. A Szabad Tér Színház a produkcióból a Budapesti Nyári Fesztivál keretében két előadást tervez – mondta a szerző, aki jelenleg magyar festők szerelmei életéről ír könyvet.