2021 március 6., szombat
Kaposvári szobrok - a szerző felvételei

Lullázás 25.: Dorottya és a tartalmas zsánerszobrok városa (Kaposvár)

Share

Vajon miért pont Kaposvárra helyezte Csokonai Vitéz Mihály furcsa vitézi versezetének, a Dorottyának (vagyis a dámák diadalma a fársángon) helyszínét? A Költő maga is így nyilatkozott: „én Kaposváron mindöszve is egyszer vóltam, akkor is betegen és kúra kedvéért; a herceg kastélyában pedig sohasem vóltam”. Ő maga sem válaszolja meg egyenesen a kérdést, s bár utal rá, hogy a helyszínválasztásban közrejátszhatott, hogy akkor épp Somogy vármegyében lakott, de rögtön magyarázólag hozzá is teszi: „Azomba, ha mindjárt Zágor vármegyét, vagy Berzence és Bodrog vármegyék közűl akármellyiket választottam vólna is scénául, csak fennmaradt vólna az előbbi kérdés, hogy mit vétett Berzence vármegye s a többi? Csak ollyan kérdés az, hogy múlató személyim közzé mért vittem muzsikálni in specie a toponári zsidókat és nem a keszthelyieket vagy nagykahiróiakat?”. Végül ő sem tud mást mondani, mint hogy helyszín választásával „Fényt és pompát akartam véle adni a történetnek”. (forrás: http://mek.oszk.hu/00600/00635/00635.htm)

Nos, hát mi is útra keltünk, hogy megnézzük a várost és mi is „csudálkozással bámuljunk Kaposvárra”.

Minden városnak megvannak a maga szépségei és büszkeségei, de számomra Kaposvár legnagyobb vonzerejét köztéri szobrai jelentik, melyeket a hivatásos műítészek gyakran csak a „zsánerszobrok” kifejezéssel illetnek.

Hangulatos közterek jellemzik Kaposvárt

Köztéri szobrokat állítani nagyon nehéz feladat. Nagy a kísértés, hogy a XXI. század emberének idegen heroikus, pátoszos szobrokat emeljenek a régi koroknak, vagy éppen ellenkezőleg, művészileg értékes, de a nagyközönség számára érthetetlen műveket emelnek. A harmadik út, a kedves, de üres zsánerszobrok állítása. A legtöbb zsánerszobor kedves köztéri alkotás, de hiányzik belőlük a mélyebb tartalom, ami felemelné a lelket és a szellemet – Kaposváron mindegyik csapdát sikerült elkerülni. Az itteni szobrok első látásra is könnyen megérthetők, kedves érzésekkel telítenek, de ha alaposabban elmélyül bennük az ember, megtalálja a mélyebb értelmet is.

A híres csacsifogatos szobor Kaposvár belvárosában

A szobrok közül talán a legismertebb Rippl-Rónai csacsifogatos szobra. Az állítása előtt vitatták, hogy ezzel nem alacsonyítják-e le a bulvár szintjére a festőművészt, de tegyük fel magunknak a kérdést: ha neki nem derogált, hogy csacsifogattal járjon, ezzel is mosolyra fakasztva a helybelieket, miért lenne méltatlan, ha így ábrázolnánk? Mert Rippl-Rónai nem csak nagy művész volt, hanem ember is, aki bátran merte vállalni magát, aki nem hagyta, hogy mások határozzák meg, ki is ő. A szobor híven emlékezik arra az emberre, akit így láttak kortársai: „…már ahogy lejött a dombról, rendkívüli volt. Egy kis öszvérfogattal járt le a városba. A kordélyból úgy állt ki nagy teste, mint egy Buddha-szobor. Széles művészkalapja, a kalap alól kigöndörödő haja, rendkívül választékos öltözetei még akkor is feltűnést keltettek volna, ha nem ő viseli.” (Bernáth Mária: Rippl-Rónai szemtől-szemben).

Neki bátran fülébe súghatjuk titkainkat

Ezeket a szobrokat nem szabad útikönyvvel a kezünkben végigjárni csak sétálgassunk céltalanul a belvárosban, hagyjuk, hogy elringasson a hangulatuk. Nevessünk a bohócon, próbáljuk megkeresni az alakoskodó igazi arcát, ha elfáradtunk, üljünk le és súgjuk az ülő nő fülébe titkainkat. Biztosak lehetünk benne, nem fogja senkinek sem továbbadni.

Nem csak hangulatot, történelmet is őriznek a szobrok és domborművek Kaposvár belvárosában

 

Korábban:

Lullázás 12.: Szigligeti, de vár, nem Ede

Lullázás 13.: Egy kihagyott lehetőség: Űrtávközlési Földi Állomás (Taliándörögd)

Lullázás 14.: Egy legendás hős, egy fekete özvegy és a pálinka (Nagyvázsony)

Lullázás 15.: Balcsi-walking?

Lullázás 16.: A levendula-félsziget

Lullázás 17.: Balatonfüred a vizes VB megnyitója előtt

Lullázás 18.: Mi hiányzik nekem Veszprémből?

Lullázás 19.: Somogyvár, a koronázatlan lovagkirály nyomában

Lullázás 20.: Kiknek volt a nemzeti festője Zichy Mihály?

Lullázás 21.: Ahol érdemes megállni útközben: Trianon Múzeum (Várpalota)

Lullázás 22.: A halott szépségek múzeuma: Kripta-villa (Fonyód)

Lullázás 23.: Kőnászágy (Fonyód, Kripta-villa)

Lullázás 24.: Ledér hölgyek és csacsifogat: Rippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont (Kaposvár)

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Új bázist építünk – Miskolc

“…A számunkra ideális 10 méter helyett, nekünk több, mint 100 métert kell megtennünk riasztás esetén, …

Egy hozzászólás van

 1. Emberi világ?
  Ha kocsmában ágálsz, akkor izgató vagy, ha a televízióban, akkor pártelnök, vagy közéleti nagyság.
  Ha kicsit lopsz, hogy megélhess, sikkasztó vagy, ha milliárdokat, akkor bankelnök, vagy miniszter, esetleg nemzetközi szakértő.
  Ha kapával agyonütöd a szomszédod, gyilkos vagy. Ha tankot gyártatsz, háborút kezdesz politikus.
  Ha milliókat pusztítasz el haláltáborban, szibériai fagyban, szobrokkal dekorált „történelmi nagyság”.

  Ha hitvány gazemberek kerülnek magas polcra, amennyivel méltatlanabbak erre, ugyanannyival gondatlanabbak és felelőtlenebbek lesznek, s eltelnek esztelen hetykeséggel és vakmerőséggel” (Demokritosz — 41/48,) Lásd Sztálin, Rákosi, Kádár, Caucescu, Zsitkov, Honecker, stb. elvtársak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.