16/16 – tökéletes mérleggel zárt Hosszú Katinka Posted in: Egyéb kategória

Hosszú Katinka a szombati zárónapon is remekelt a döntőkben, így összességében 16 fináléjából ugyanennyi aranyérmet nyert a Százhalombattán rendezett rövidpályás úszó országos bajnokságon.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint a háromszoros olimpiai bajnokot – aki az ob első három napján mind a 11 egyéni számát megnyerte – délelőtt kizárták az 50 méter gyors előfutamában, így már biztos volt, hogy nem zárja százszázalékosan a viadalt. Ezt a számot Jakabos Zsuzsanna nyerte meg, aki a váltókkal együtt összesen tíz érmet (hat arany, négy ezüst) szerzett. A férfiaknál Bernek Péter az egyéni számokban szerzett 3 arany- és 3 ezüstérmével lett a legeredményesebb.

Az 50 gyors előfutamában Hosszú lába abban a fázisban mozdult meg, amikor az “elkészülni” (“take your marks”) vezényszó utáni tizedmásodpercekben az úszóknak mozdulatlanul kell várniuk a rajtjelet, és ezért a versenybíróság kizárta őt. Később a versenybíróság közleményében leszögezte, az úszó nem szerzett előnyt, ilyenkor azonban a vezetőbírónak nincs mérlegelési lehetősége. A versenyt követően Hosszú méltányosságot kért, ezt azonban a szabályok nem teszik lehetővé.

Jakabos századra azzal az idővel győzött, amely Hosszú idei legjobbja. A másik öt egyéni fináléban Hosszú Katinka diadalmaskodott magabiztosan. Száz mellen ugyan a “specialista” Sebestyén Dalma keményen tartotta magát a negyedik napon érezhetően fáradó bajnoknővel szemben, ám a falat így is Hosszú érte el előbb 39 századmásodperces előnnyel – ez volt a legszorosabb sikere a négy nap folyamán.

A férfiak között Horváth Dávid triplázott, mind a három mellúszó számot megnyerte a Kőbánya SC ifjú klasszisa, utoljára a 200-at. A hátúszók között klubtársa, Telegdy Ádám duplázott, a 200 után ezúttal a 100-at nyerte meg. Bernek Péter sem maradt aranyérem nélkül, 200 gyorson nagy fölénnyel lett első, míg Földházi Dávid 100 vegyesen nyert. Az utolsó egyéni döntőben, 50 pillangón elképesztő eredmény született: a három érmest egy-egy századmásodperc választotta el egymástól, végül Takács Krisztián néhány milliméterrel előbb ért a falhoz (23.97) Cseh Lászlónál (23.98) és Gyárfás Bencénél (23.99).

A váltókban ismét dőltek az országos csúcsok, a győriek ismét szereztek két aranyat – a női vegyesváltó döntött rekordot -, így a 12 stafétából 7-et nyertek, míg a másik csúcsot a Kőbánya férfi négyese állította fel.