A készülődés fontosságát hansúlyozta Erdő Péter Posted in: Egyéb kategória

A Krisztusra várásban egyszerre van jelen a félelem és a remény – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az M1 aktuális csatornán.

Erdő Péter kiemelte: élete végén, a halál pillanatában minden ember külön-külön, a történelem végén pedig az egész emberiség találkozik majd Krisztussal. A végesség gondolata természetesen félelmet kelt, ugyanakkor a hívő ember várja is ezt a találkozást.

A Biblia szerint a végső találkozáskor Jézus lesz az ítélőbíró, és a “kapcsolatunk vele az igazi mérce” – mondta, hozzátéve: Jézus azt mondja, hogy “amit egynek tettetek a legkisebbek közül, azt nekem tettétek”.

Ezért amikor a karácsonyi készülődésben szükséget szenvedő embertársainkkal törődünk, velük találkozunk, bennük is Krisztust látjuk, és ezzel is a történelem végpontjára készülünk – fogalmazott a bíboros.

Elmondta, hogy karácsonykor – ahogy minden évben, úgy idén is – ellátogat hallássérültekhez, látássérültekhez, a Katolikus Karitász akciójában pedig ajándékot oszt rászoruló gyerekeknek.

“Az emberi találkozásokból álló füzérben éljük meg a Krisztussal való találkozást” – mutatott rá, hozzátéve, hogy az ajándékozáson túl fontos azt is kifejezni, hogy “közösségben érezzük magunkat embertársainkkal”.

Kitért arra is, a 80. születésnapját ünneplő Ferenc pápát a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és ő maga külön is köszöntötte. Megjegyezte, hogy ez egy gyönyörű évforduló, ugyanakkor a pápán egyáltalán nem látszik a kora.