A Marianum sem került vissza a katolikus egyházhoz Posted in: Egyéb kategória

A gyulafehérvári ítélőtábla első fokon elutasította az egykori kolozsvári leánynevelő intézet, a Marianum épületének visszaszolgáltatását a római katolikus egyháznak – közölte szerdán az egyház, amely a román legfelsőbb bíróságon fog fellebbezni az ítélet ellen.

A kolozsvári Szent Mihály plébániatemplom kormányzója, Veres Stelian által aláírt közlemény emlékeztet, hogy a katolikus egyház által alapított volt leánynevelő intézetet befogadó épület visszaszolgáltatását tavaly augusztusban az illetékes román restitúciós bizottság tagadta meg, ezért fordult az egyház a bírósághoz. Ez utóbbi határozatának indoklása egyelőre nem került nyilvánosságra.

Több létesítményt (elemi és polgári leányiskola, kereskedelmi iskola, leánygimnázium, tanítónőképző, tanárképző intézet, zeneiskola) fog össze az oktatási intézmény, jelentőségére utal, hogy Erdély legtávolabbi részeiről is érkeztek hallgatók. A Marianum az erdélyi magyarság egyik legfontosabb iskolája volt, amelyet a román állam az 1948. évi 176. rendelettel államosított.

Az épületet először a magyar tannyelvű Bolyai Egyetem, majd ennek megszüntetése után a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) használta, jelenleg a BBTE Bölcsészkara működik benne. Az egyház szerint a Marianum bizonyítottan a római katolikus egyház által alapított, építtetett, finanszírozott, működtetett és vezetett intézmény volt, amely az egyház saját szervezetéhez tartozott, tulajdonosa a kolozsvári római katolikus egyházközség volt.

Az egyház szerint az épület visszaszolgáltatásának elutasítása ellentétes a jogállam és a vallásszabadság elveivel, és sérti a kisebbségi jogokat.

MTI