Aradi vértanúk – Nemzeti Énekkar október 6-án Aradon lép fel Posted in: Egyéb kategória

A Nemzeti Énekkar, az Aradi Állami Filharmónia és az Angelica Leánykar is fellép Somos Csaba vezényletével az aradi vértanúk emléknapján pénteken az aradi Páduai Szent Antal római katolikus templomban.

Az RMDSZ Arad megyei szervezete, együttműködve helyi civil szervezetekkel és a történelmi magyar egyházakkal, szeptember 23. és október 6. között rendezi meg az Aradi Magyar Napokat. A hagyományos rendezvénysorozat számos kulturális programot vonultat fel, az esemény főrendezvénye az október 6-i aradi vértanúk emléknapja. A nemzeti gyásznap alkalmából koszorúzásokkal tisztelegnek az aradi hősök előtt – közölték a Nemzeti Filharmonikusok.

Az ünnepséget az aradi belvárosi Páduai Szent Antal római katolikus templomban megvalósuló hangverseny zárja, amelyen közreműködik az Aradi Állami Filharmónia, a Nemzeti Énekkar, az Angelica Leánykar (karigazgató Gráf Zsuzsanna), valamint Lisztes László.

A programban az idén 70 éves zeneszerző, Orbán György több műve is felcsendül, közte a Ricercare, amelyet eddig csak egyszer hallhatott a közönség. A mű a Szent Pál szövegét feldolgozó szeretethimnuszra komponált darab. Az Orbán-szerzemények mellett Oláh Tibor és Kodály Zoltán darabjai is megszólalnak. Vezényel a Nemzeti Énekkar karigazgatója, Somos Csaba.

Az együttes a hazai közönség előtt október 9-én Miskolcon vendégszerepel, ahol Mozart Requiemjét éneklik a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével. Ezt követően a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál meghívására október 14-én a Pesti Vigadóban lépnek fel.