Bartók Béla örökségét idéző világverseny és fesztivál nyílik Posted in: Egyéb kategória

Szeptember 9-én indul a Bartók Béla szellemét, örökségét idéző, egyedülálló Világverseny és Fesztivál a Zeneakadémián.

A Zeneakadémia küldetése, hogy Bartók Béla alma matereként gondozza a zeneszerző nemzetközi jelentőségű életművét. Zenei nagyhatalomként Magyarországnak kötelessége is élni e lehetőséggel, hiszen Bartók szívében és lelkében mindig is magyar volt, műveivel hidakat képez nemzetek és kultúrák között.

A Verseny fővédnökségét Áder János, köztársasági elnök és Lady Valerie Solti vállalta.

Szándékunk, hogy Bartókot, mint embert is megismertessük, betekintést engedve a zenéhez fűződő viszonyának rejtelmeibe, így művei érthetőbbé, befogadhatóbbá válnak az érdeklődők számára” – hangsúlyozta Vigh Andrea, a Verseny alapítója és ötletgazdája, az egyetem rektora.

A program rendkívüli nemzetközi népszerűségnek örvend, és a hazai közönség is érdeklődéssel fogadta. Kiemelendő a verseny fesztivál jellege, amelyet a nyitónapon két alkalommal induló „Bartók Budapestje” túrák és a gyermekek számára szervezett rendhagyó Liszt-kukacok Akadémiája foglalkozások színesítenek.

A megmérettetés igazi művészeti csemege, hiszen meghirdetését nem egyetlen hangszerre, hanem több kategóriában is tervezi a Zeneakadémia. Figyelemmel a világversenyek sorára is, idén a hegedűsöké a főszerep, két év múlva a zongoraművészeket, majd a kamarazenét és a vonósnégyeseket állítjuk középpontba. A zeneszerzőversenyt pedig a tervek szerint először 2018-ra hirdetjük meg: olyan zongoradarabokat várunk a jelentkezőktől, amelyek 2019-ben hangozhatnak fel.

Szeptember 14-én kezdődik a Verseny tudományos kísérőprogramja az MTA BTK Zenetudományi Intézet szervezésében, Bartók és a hegedű címmel.

A verseny további részletei a http://bartokworldcompetition.hu/kezdolap oldalon olvashatók.