Bartóknak és Kodálynak állít emléket Szervátiusz Tibor szobra Kecskeméten Posted in: Egyéb kategória

A két nagy magyar zeneóriásnak, Bartóknak és Kodálynak állít emléket a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet előtt Szervátiusz Tibor Tiszta forrásból című bronzkompozíciója, amelyet Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár avatott fel csütörtökön a művész jelenlétében.

A kultúra annyi, mint tanulás, megszerezni, színvonalon tartani nehéz, elveszíteni könnyű – idézte a kecskeméti születésű Kodály Zoltán gondolatait Hoppál Péter a Kossuth-díjas szobrászművész alkotásának avatásán. Kiemelte: egy nemzet jövőjét csak hűségre, erős identitásra, büszke tartásra lehet alapozni, és “ez nem egyenlő, sőt ellentétes az elmaradottsággal, elszigeteltséggel és röghöz kötöttséggel”.

Ideje jól értelmezni nagy elődeink üzenetét és “ezeréves magyarságunk fennmaradásnak lényegét” – tette hozzá. Ezt igyekszik tenni a polgári kormány, a legmagasabb nemzeti intézményi rangra emeli a Hagyományok Házát, jelentős kormányzati támogatással elkezdődhet a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a skanzen Erdély tájegységének építése és az idei évtől kiemelt figyelmet szánunk a határon túli magyar kulturális feladatok célzott állami támogatására – fogalmazott az államtitkár.     Szervátiusz mester példaképünk abban, hogyan lehet az értéket a gyökerek ismeretében folyamatos fejlődéssel, önműveléssel folyton megújítani és a ma embere számára érthetővé és gyönyörködtetővé tenni, hogyan lehet, belekényszeríteni a természet adta anyagba ezer év vérvonalát, történelmét, bánatát, örömét és vitalitását – mutatott rá az államtitkár Szervátiusz Tibort idézve.

Szervátiusz Tibor szobra több mint mementó. Szimbóluma az együvé tartozásunknak, jelképe a hazaszeretetünknek, a magyar nemzeti büszkeség ikonja – fogalmazott Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, aki Bartók Bélát és Kodály Zoltánt a legnagyobb “nemzetépítőinknek” nevezte.     Szervátiusz Tibor erdélyi származású Kossuth-díjas szobrász, a nemzet művésze a magyar történelem, kultúra kiemelkedő személyiségeinek megformázója 1977 óta él és dolgozik Magyarországon. Édesapja, a szintén szobrász Szervátiusz Jenő születésének 100. évfordulója alkalmából 2003-ban feleségével létrehozta a Szervátiusz Jenő-díjat, amelyet minden évben a nemzeti kultúráért elkötelezett, Kárpát-medencében élő művészeknek ítél oda a művészről elnevezett alapítvány. Művei számos hazai és román köztéren, illetve közgyűjteményben, továbbá a föld számos országának magángyűjteményeiben megtalálhatók.