Budapest Ritmo – világzene az Akváriumban 2017-09-26 Fesztikörkép Posted in: Egyéb kategória

Négy színpadon 29 ország fellépői 24 koncertet adnak három napon át a Budapest Ritmo világzenei fesztiválon, amely a közép- és kelet-európai térség előadói mellett a világ különböző tájairól érkező zenészeket is felvonultat október 6-tól 8-ig az Akvárium Klubban.

2017. október 6-tól 8-ig

A fesztivál programjában lesznek izgalmas közös produkciók a hazai és a nemzetközi színtér kiválóságaival, köztük lesz Lajkó Félix és a lengyel Volosi vagy Miczura Mónika és a tunéziai Jawhar. Felvonul térségünk több sztárelőadója, de fellép a zöldfoki-szigeteki Lura, a zimbabwei Mokoomba, a martinique-i Chassol vagy az Amerikában élő vizuális művész, H.A.T.. Az idei fókuszország Izrael.

A Hangvető és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál által idén másodszor közösen megszervezett fesztivál október 5-én a Szimplában showcase-nappal indul hat (három magyar) fellépővel, 5-6-án pedig konferenciát rendeznek a világzene aktuális kérdéseiről. Első alkalommal adják át a Budapest Ritmo-életműdíjat.

A fesztivál október 6-i nyitónapján a Söndörgő az Amsterdam Klezmer Banddel ad közös koncertet. A produkció, amelyben a délszláv tamburazene találkozik a klezmerrel, jövő tavasszal közös lemezt jelentet meg, 2018 nyarán pedig együtt fog turnézni is. Szintén pénteken lép színpadra a vajdasági hegedűvirtuóz, Lajkó Félix egy lengyel népi-klasszikus vonósbandával, a Volosival, amely az utóbbi idők egyik legjobb lengyel világzenei formációja, és a nyitókoncertet adja az idei katowicei világzenei expón, a Womexen.

Miczura “Mitsou” Mónika, az Ando Drom egykori énekesnője szombaton a Belgiumban élő tuniszi bárddal, Jawharral lép az Akvárium Klub színpadára. Harcsa Veronika az elektronikus világzene egyik ikonjával, a Transglobal Undergrounddal, valamint az albán rezesbandával, a Fanfara Tiranával vasárnap mutatja be közös műsorát a Budapest Ritmón.

A fellépők között lesznek Közép- és Kelet-Európa ismert előadói, köztük a Dragan Ristic által vezetett belgrádi Kal Band, a The Last Waltz in Budapest című számáról ismert újvidéki Boris Kovac, a sötét morva balladákat játszó csehországi Ponk trió, az örmény Authentic Light Orchestra vagy a bolgár Oranitza.

Koncertet ad a Ritmón Afrika egyik aktuális világzenei sztárénekesnője, a Cesaria Evora örököseként számon tartott Lura, a már megszűnt, de első lemeze huszadik évfordulójára újra összeállt legendás spanyol Amparanoia, a zimbabwei Mokoomba, a Martinique-ről származó francia duó, a Chassol, amely a mögé vetített filmekre zenél vagy az Amerikában élő marokkói H.A.T., akinek művészete kép- és hangmozaik.

A Budapest Ritmo feltörekvő zenekarok számára is lehetőséget biztosít a bemutatkozásra a szakma és a közönség előtt. Október 5-én a Szimplában lépnek színpadra a nemzetközi zsűri által kiválasztott produkciók: a magyar Meszecsinka, EtnoRom és Csángálló, a cseh Tomás Liska, a szlovák Katarína Málikova, valamint a horvát Franolic-Jovanovic-Culap trió.

A fesztivál keretében konferenciát is rendeznek október 5-6-án: a témák között szerepel a turnészervezés Közép-Kelet-Európába és a tengerentúlra, a világzenei piac kulcsszereplői, az ügynökök szerepe és kiválasztása, a zenei oktatás változásai, valamint a balkáni együttesek promotálása.