Cél a nagycsaládosok és a védőnők szoros együttműködése Posted in: Egyéb kategória

Együttműködési megállapodást kötött a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Magyar Védőnők Egyesülete. Az együttműködés a közös értékek mentén történik, melynek alapja a családok támogatása, a gyermekek egészséges fejlődése és a közös érdeklődési területek.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke és Csordás Ágnes Katalin, a MAVE elnöke az együttműködési szerződés aláírásával szeretné szorosabbra fűzni a szálakat a két szervezet között. A NOE és a MAVE abból a célból köti a megállapodást, mert közös értékeiken – a családok támogatásán, a gyermekek egészséges fejlődésén és közös érdeklődési területeiken (várandósság, fiatal házasok felkészítése, érdekvédelem és ismeretterjesztés stb.) – alapuló hosszú távú, aktív együttműködést szeretne elérni mindkét szervezet.

Csordás Ágnes elmondta, hogy a védőnők régóta kapcsolatban állnak a nagycsaládokkal, s rajtuk keresztül a NOE-val is, így öröm számukra az együttműködési megállapodás. Az első gyermek megszületésénél a védőnők szerepe kiemelkedően hangsúlyos, ám a többi gyermek megszületése után is szükséges a jelenlétük, nyomon követik a gyerekek fejlődését, illetve segítséget próbálnak nyújtani a szülők egyéb problémáiban.

Csordás Ágnes kiemelte, hogy bizonyos tevékenységek civil oldalról könnyebben megoldhatóak, az információk átadásával pedig kölcsönösen tudják segíteni egymás munkáját, többek között ezért is szerencsés a jövőbeni együttműködés. A MAVE elnöke szerint a család minden tagjának részt kell vennie a szűrővizsgálatokon – e programnak idén kampánya is indult –, mert meg kell előzni a megelőzhető betegségeket; rendkívül fontos, hogy a szülők egészségben tudják fölnevelni a gyermekeiket.

Kardosné Gyurkó Katalin elmondta, a NOE idén harminc éves, s régi hagyományuk, hogy védőnők segítségével próbálnak eljutni a családokhoz. A cél ma is ez – hiteles jelenlét a családok életében. Az egyesületnek hét régióközpontja van, s az együttműködés aláírása után egy húsz várost érintő road show-ra, a MAVE-vel közös konferenciasorozata indulnak, ahol a védőnői továbbképzéseken jelen lesznek a NOE munkatársai, önkéntesei és helyi vezetői is.

A NOE elnöke kiemelte, hogy a nagycsalád ugyan mindig egy gyerekkel kezdődik, de ikerbabák születésénél előfordul – különösen, ha nem csak ketten vannak –, hogy egy család hirtelen válik naggyá, s ekkor mindkét szervezet részéről elkél a segítség. A családokban gyakran merül föl a „hogyan” kérdése, s nagy segítség számukra, ha sikerül mintákat nyújtani, ilyen lehet akár a nyári szünet megoldása, vagy épp az iskolakezdés kérdése.