Csobai Vera: Várakozás, vágyakozás Posted in: Egyéb kategória

Ezt a hétvégét “politikamentessé” szeretném tenni – legalább a magam számára. A karácsony a szeretetről, a nyugalomról, az összetartozásról, a családról, a Megváltó születéséről szól. Semmit nem befolyásolhat a világpolitika ebben. Ez az emberek egyéni döntésének kérdése. Az év legtöbb napján csak úgy zúdul ránk az élet mocska, az emberek egymás iránti gyűlölete, becsapása, megalázása. A hazugság tengere vesz körül.

A politikának ez a mentalitása sajnos ma már az emberek magánéletét is áthatja és teszi tönkre. A természetet nem lehet megváltoztatni, bárhogyan is igyekeznek ezt egyesek elhitetni velünk. Születünk, élünk, meghalunk. Ez a világ rendje. Az, hogy ezt hogyan tesszük – ránk tartozik. Elfogadjuk-e a természet szabályait, megnyilvánulásait, vagy már abba is bele akarunk avatkozni? Mert aki fiúnak született, az fiú, aki meg lánynak született, az lány. Csak egyesek hiszik magukról azt, hogy mindenhatóak.

Érdekes, azzal még senki sem próbálkozott, hogy egy szarvasbikát tehénné változtasson át. Miért? Csak velünk lehet bármit megtenni? Fizikai és mentális terror alatt él az emberek többsége. Vannak, akiknek saját érdekük fűződik ahhoz, hogy ilyen terrort alkalmazzanak másokkal szemben. A többség ezt sajnos nem ismeri fel, és ha igen, nincsen ereje ez ellen hadakozni. Legalább ilyenkor, amikor néven nevezhető az Ünnep értelme és jelentősége, amikor valami olyasminek tartjuk az ünnepét, amely a szeretetre, megértésre, együvé tartozás fontosságára hívja fel a figyelmet – legalább ilyenkor próbáljunk meg úgy élni, úgy viselkedni, hogy azok is érezzenek ebből valamit, akiknek még nálunk is nagyobb szükségük volna erre. Hagyjuk most néhány napra azt, amit mesterségesen gerjesztenek. Forduljunk kicsit befelé, keressük magunkban a jót, a szeretni vágyást és mindezt mutassuk meg a körülöttünk lévő világnak. Talán legalább erre a néhány napra sikerül a Szeretet Himnusza hangjaival egy kis békét, nyugalmat teremteni.

Áldott, békés, szeretettel teljes időszakot, a Megváltó születésének méltó megünneplését kívánom mindenkinek!