Dobó István igazi arca Bugacon Posted in: Egyéb kategória

Eger lesz az egyik díszvendége a második Ősök napjának augusztus 9. és 11. között Bugacon, ahol ekkor leplezik le Dobó István antropológiai arclenyomatát.

Bíró András, a Magyar Turán Alapítvány elnöke pénteki egri sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az Ősök napja a Kárpát–medencei magyarság egyik legnagyobb hagyományőrző ünnepe, amelyet hiánypótló szándékkal hívtak életre, mert korábban nem volt olyan közös ünnep, amelyen a magyarok nagy őseire, illetve ki-ki a saját őseire emlékezhetett volna.

Az alapítvány elnöke emlékeztetett arra, hogy néhány éve kerültek elő Dobó István földi maradványai Dobóruszkáról. A koponya alapján a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tára és az alapítvány együttműködésében az ünnepre elkészül az egykori egri várkapitány élethű arcrekonstrukciós szobra, amelyet augusztus 11-én lepleznek le. Az alkotás ezután az egri várba kerül.

Az idei rendezvényről Bíró András elmondta: egyebek mellett harci bemutatókat, íjász- és lovasversenyt, tudományos ismeretterjesztő előadásokat, népzenei és táltoszenei programokat tartanak Bugacon. A rendezvényt több száz dobos részvételével táltosdobolás és szertűz zárja.

Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum megbízott igazgatója arról beszélt, hogy Dobó István „igazi arcát” még nem ismerhetjük, hiszen csak fiktív ábrázolás maradt fenn a várkapitányról. Annak idején, a XVI. században Európa Herkuleseként emlegették az egri hőst. A cél, hogy az egri várat nemzeti emlékhellyé, méltó kultuszhellyé tegyék – tette hozzá.