Elfeledett pillanatok a magyar televíziózás hőskorából Posted in: Egyéb kategória

1953-ban már tesztelték a leendő magyar készülékeket az Orion Gyárban, 1954-ben sor került a próbaadásra és 1955-ben megépült a 60 méteres Széchenyi-hegyi adótorony, hogy 1958-ra Kazal László színművész egyre több honfitársával együtt követhesse estéről-estére a televízió műsorait. Ritkán látott, hatvan évvel ezelőtti képek a magyar televíziózás hőskorából.

Az Orion Rádiógyárban Laszip Sándor mérnök magyar gyártmányú televíziós készülékkel kísérletezik 1953. december 11-én (MTI-fotó: Tóth László)
Az első televíziós adás Budapesten a Magyar Televízió Vállalat helyiségében 1954. január 28-án. A képen: a készüléknél Zima Károly mérnök, a háttérben Hódos Rezső, a vállalat igazgatója (MTI-fotó: Bartal Ferenc)
Amatőr építésű, kerek katódsugárcsövekkel készített kísérleti televíziós vevőkészülékek kiállítása 1955. május 14-én (MTI-fotó/Magyar Fotó: Petrovits László)Evva Gabriella forrasztó egy televíziós készülék alapvázát forrasztja az Orion Gyárban 1956. január 31-én (MTI-fotó/Magyar Fotó: Fényes Tamás)

A magyar televízió Széchenyi-hegyi adóállomása a toronyépület tetejéről nézve 1957. június 7-én (MTI-fotó: Balassa Ferenc)
Operatőrök dolgoznak kameráikkal a Magyar Televízió egyik stúdiójában 1958. február 25-én (MTI-fotó: Kőrösi Ida)

Orion AT 602 típusú televízió készülék (MTI-fotó: Horling Róbert)