Emlékhely lesz a Regnum Marianum helyén Posted in: Egyéb kategória

A Liget Budapest program keretében alakítják ki: a tervek szerint feltárják az altemplomot, ott létrehoznak egy emlékhelyet, és egy pályázat útján kiválasztott emlékjellel magát a helyszínt is megjelölik – számolt be a projekt miniszteri biztosa.

Baán László emlékeztetett rá, hogy a katolikus templom – a Damjanich utca tengelyében – keresztbe állt volna az ötvenes évek legelején kialakított felvonulási téren, ezért is bontotta el a Rákosi-rezsim. “Fontos pontja a Liget Budapest programnak, hogy az egykori Regnum Marianum-templomnak méltó emlékhelyet állítsunk és ebben szívesen vesszük az érdeklődő civil szervezetek közreműködését is, néhány napja egyeztettem például a Magyar Patrióták Közösségével” – idézte fel a Szépművészeti Múzeumot is vezető Baán László.

A tervek szerint feltárják az altemplomot, ott létrehoznak egy emlékhelyet, és egy pályázat útján kiválasztott emlékjellel magát a helyszínt is megjelölik – számolt be az elképzelésről. Baán László hozzáfűzte, hogy régészeti feltárást természetesen nem terveznek, hiszen nem régészeti emlékről van szó: a Regnum Marianumot 1931-ben szentelték fel, és 1951-ben rombolták le. Ehelyett az altemplom egy részében egy olyan emlékhelyet rendeznek be, amely emlékeztet a templom történeti múltjára, építésének és lerombolásának korára.

A miniszteri biztos kiemelte: külön figyelmet fordítottak arra, hogy a Liget Budapest projekt során megvalósuló múzeumi beruházások ne érintsék a Regnum Marianum egykori helyét. Az emlékhely és az emlékjel létrehozásának költségei Baán László becslése szerint néhány százmillió forintot tesznek majd ki.