Európa legjobbja lett a miskolci cipészmester Posted in: Egyéb kategória

Immár 14. alkalommal rendezték meg a németországi Wiesbadenben a Kézműves Cipőkészítők Európai Bajnokságát, melyre a cipészek saját kezűleg, az ötlettől a megvalósításig, hagyományos kézműves technológiával készített cipőkkel pályázhattak.

A wiesbadeni versenyen a magyar cipészmester, Kovács Attila munkái bizonyultak a legjobbaknak: a kiosztandó hat aranyéremből hármat is elnyert a miskolci cipész.

“A világ legjobb cipője” címet is kiérdemelte mindhárom munkájával

A mesternek nem ez az első sikere a kontinensviadalon. 2010-ben Attilát nemzetközi eredményei alapján a bajnokság legeredményesebb mesterének választották. A harmadik generációs magyar cipész 2013-ban is eredményesen szerepelt a világon egyedülálló versenyen: akkor három arany- és egy bronzérmet, továbbá két különdíjat nyert. Kovács Attila ezzel kétségtelenül a cipészek európai bajnoksága történetének legeredményesebb versenyzője.

Kovács J. Attila igazi csizmadia család sarja, a lábbeli készítés iránti vonzalmát volt kitől örökölnie, már nagyapja is csizmadiaként kereste kenyerét. Nagyváradon született, saját bevallása szerint gyakorlatilag a cipészműhelyben nőtt fel, megszerette a szakmát, így folytatta a családi hagyomány. Reméli, hogy neki is sikerül továbbadnia a mesterséget.

Az általa készített lábbelik  lábbelik kizárólag egyedi méretvétel alapján, különleges minőségű alapanyagokból készülnek. Egzotikus bőröket is használnak, mint például kígyó-, gyík-, krokodil-, rája-, strucc-, víziló-, hal- és cápabőr vagy cordovan-lóbőr. Ezekből a bőrökből igen nehéz dolgozni, mivel a mintázat egy bőr felszínén mindenhol más és más, ezért két egyforma mintázatú darabot kell beszerezni, hogy a cipők egymás tükörképei legyenek.