Harmincadik születésnapját ünnepli a Nagycsaládosok Országos Egyesülete Posted in: Egyéb kategória

Nagy családban élni jó és ezt nem lehet elég sokszor elmondani – hangsúlyozta a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke a szervezet 30. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen szombaton Budapesten.

Kardosné Gyurkó Katalin elmondta, hogy az egyesület 1987-es alapításakor megfogalmazott értékek évtizedek óta összekötik tagjaikat és azóta is változatlanok maradtak. Hozzátette: azért jó nagycsaládosnak lenni, mert a felmerülő problémák ellenére az öröm és a szeretet mindig több, mint a nehézség. “Az érzelmi energia, a vitalitás a családból (…) táplálkozik, az egyesület dolga pedig az, hogy minél több emberrel megismertessék ezt az életformát” – hangsúlyozta az egyesület elnöke az ünnepségen, amelynek díszvendége Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége volt.

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népességpolitikáért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében úgy fogalmazott: “tisztelet a hősöknek”, azoknak, akik a mai “kifordult” világ ellenére vállalják a nagycsaládos létet. Hősöknek nevezte azokat is, akik annak idején létrehozták az egyesületet és megemlékezett a szervezet egykori elnökeiről. Mint mondta, az egész kormány büszke arra, hogy stratégiai partnere lehet a nagycsaládosok egyesületének. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2018 a családok éve lesz, és már formálódnak azok a programok, amelyeken a NOE-val együtt fognak dolgozni.

A Benyus család és az elnökség a szervezet himnuszát énekli a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) 30. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen a Várkert Bazárban 2017. október 14-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ezt követően Annemie Drieskens, az európai családos szervezetek konföderációjának (COFACE Families Europe) elnöke gratulált az egyesület tagjainak. Mint mondta, Magyarországon a NOE-n kívül a gyermekeiket egyedül nevelő szülők egyesülete tagja a szervezetüknek, amelynek legfontosabb értékei a sokszínűség, a diszkriminációellenesség, az esélyegyenlőség és a szolidaritás.

Az ünnepségen az egyesület elnöke a nagycsaládosokért végzett áldozatos munka elismeréseként átadta a NOE nemzetközi díját. A 2017-es elismerést Jakabffy Emma, a nagyváradi Pro Familiae Alapítvány elnöke és Luc De Smet, a flamand nagycsaládosok egyesületének elnöke vehette át.

Az 1987-ben alakult NOE jelenleg több mint 250 helyi közösséggel és hetvenezer taggal rendelkezik. Az országos munkát hét regionális központ segíti. Önkénteseik száma megközelíti az 1500-at. Az egyesület munkájának középpontjában a házasság és az élet védelme, az anyaság tisztelete áll, emellett ellátja a családok érdekvédelmét, rendezvényein pedig kapcsolatépítésre és szórakozásra is lehetőséget nyújt.