Határtalan öröm volt a lengyeleké 123 éve Posted in: Egyéb kategória

Nem kérünk a német és az orosz dominanciából! – hangzott el a Wawel alatt pénteken. Ma is nemzeteink szuverenitását és a keresztény Európát kell megvédenünk – hangsúlyozta beszédében Kiszelly Zoltán politológus Krakkóban, ahol a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a lengyelek ezen a hétvégén közösen ünneplik a Lengyel Függetlenség Napját. Mint ismert, 1918. november 11-én Lengyelországot határtalan öröm járta át, amikor 123 év után ismét szabad, szuverén, egységes nemzetté vált.

Mintegy 270 civil aktivistával indultak Krakkóba pénteken, a Lengyel Nemzeti Függetlenség napjára a Civil Összefogás Fórum szimpatizánsai; az ünneplők a fővárosból, Miskolcról, Zalaegerszegről és Kőszegről érkeztek.

Immár ötödik éve a CÖF  lengyel barátainkkal együtt tiszteleg 1918. november 11- e  emléke előtt, amikor 123 év után Lengyelország ismét független, szabad, egységes országgá vált, megszabadulva az osztrák, orosz és a porosz elnyomástól. Köztársasági elnöke Jozef Pilsudski lett, akiről lengyel barátaink úgy beszélnek, hogy – bár minden elnökük szerette a hazáját – a lengyel népért ő tette a legtöbbet.

Pénteken a magyar ünneplők a Wawel lábánál álló kathyni feszületnél találkoztak lengyel felvonulókkal, a kereszt lábánál a smolenski légi katasztrófa áldozatai emlékére helyeztek el koszorúkat. 2010. április 10-én Lech Kaczynski külön gépe, amellyel a lengyel állami delegáció a kathyni vérengzés 70. évfordulóját ment ünnepelni, máig tisztázatlan körülmények között lezuhant, a gépen tartózkodó kilencvenöt ember pedig életét veszítette. Azóta a Gazeta Polska klubjai minden hónap tizedik napján megemlékezéseket tartanak a keresztnél.

Kiszelly Zoltán politológus beszédében arra emlékeztetett, a mai lengyeleknek és magyaroknak más kihívásokkal kell szembesülniük, azonban a cél most is nemzeteink szuverenitása és a keresztény Európa védelme. „Csak magunkra és egymásra számíthatunk. Ezért vagyunk mi is itt, ezért értjük meg félszavakból is egymást. Nem akarunk sem orosz, sem német dominanciát! Nem akarjuk brüsszeli bürokraták diktátumait elfogadni, akik nagyszámú idegen népességet és rossz élelmiszereket erőltetnek ránk, de cserébe fiataljainkat és pénzünket elszívnák Nyugatra”- fogalmazott.

Hozzátette, nekünk, civileknek az a dolguk, hogy demokratikus eszközökkel küzdjünk az efféle őrült tervek és rossz fejlődési irány ellen.

A mai napon, a Lengyel Függetlenség Ünnepén délelőtt a Wawel Székesegyháznál találkoznak a CÖF küldöttei lengyel barátainkkal és a Királyi útvonalon a Matejki térig vonulnak, hogy az Ismeretlen Katona sírjánál róják le tiszteletüket.

Szilléry Éva