Herbaland: Eredményesen zárult a gyógynövényipari hálózatépítés Posted in: Egyéb kategória

A napokban zárókonferencián ismertették a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és partnerei által a magyar–szlovák határtérségben, az INTERREG Szlovákia–Magyarország program keretén belül megvalósított HERBALAND projekt eredményeit. A 2017 őszén indult és az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszírozott projekt célja gyógynövényipari hálózati együttműködés létrehozása volt észak-magyarországi és felvidéki résztvevőkkel.

A zárókonferencián Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) Kárpát-medencei hálózatfejlesztési igazgatója bevezetőjében hangsúlyozta, hogy az intézet megalapítása óta egyik fő stratégiai célkitűzésük az európai uniós fejlesztési forrásoknak a nemzetegyesítés szolgálatába állítása, és ennek a folyamatnak az első eredménye a Herbaland-projekt. Bemutatta, hogy a határokon átívelő kezdeményezéseknek milyen szerepük és jelentőségük van az NSKI fejlesztési eredményeinek rendszerében, így az új Kárpát-medencei hálózatok létrehozásában, a nemzetegyesítést szolgáló új fejlesztési források megszerzésében és az új nemzetépítő programok előkészítésében.

Ugrai András projektmenedzser ismertette a megvalósítás részleteit és a projekt eredményeit. Szólt a programhoz készített online felületről (www.herbaland.net), amelynek fényképekkel gazdagon illusztrált szöveges és videós oktatási tartalma képzett oktatók és kezdő termesztők számára egyaránt hasznos, észak-magyarországi határtérségre vonatkozó szakmai adatbázisa pedig e pillanatban 230 gyógynövénytermesztő, kereskedő és ismeretterjesztő tevékenységet folytató vállalkozás elérhetőségeit, adatait tartalmazza. Az adatbázis célja, hogy a herbapiacra belépő vagy ott már munkálkodó szereplő könnyebben partnerre leljen az adott területen és földrajzi környezetben. (Az adatbázis folyamatosan bővül, bárki csatlakozhat hozzá egy kérdőív kitöltésével, mely a [email protected] címen igényelhető). A honlapon külön kiadványi szerkezetben megtalálható a célterületi száz leghasznosabb gyógynövény képi és szöveges leírása, lelőhelye, felhasználási javaslatai és egy digitális nyomtatott térkép is. Ugrai András végül, de nem utolsósorban kiemelte a gyógynövényipar határmenti térségekben betöltött helyi gazdaságfejlesztési jelentőségét és lehetőségeit, illetve a szülőföldön maradást elősegítő, megtartó erejét.

A szlovákiai partnerek képviseletében a Nagykapos és Vidéke Társulás elnöke, Gabri Rudolf foglalta össze a három felvidéki partner együttműködésének eredményeit. Kiemelte: éppen itt az ideje, hogy a határmenti térségek lakossága végre elfeledkezzen az őket elválasztó határokról, ehhez pedig mind gyakorlati, mind lelki értelemben a HERBALAND és az ahhoz hasonló INTERREG-projektek nagy segítségeket jelentenek.

A konferencia folytatásában Takács Tamás, a zánkai SF Alapítvány elnöke a Kárpát-medencei gyógynövények felhasználási lehetőségeit mutatta be vetítettképes előadásában. A hangsúlyt az időszerű téli időszak különlegességeire helyezte. Megtudhattuk, hogy például az apróbojtorján torokfájdalmak, megfázás ellen hatékony, a fehér mályvának a nyálkahártyák védelmében fontos a szerepe, a bíbor kasvirág az immunrendszert stimulálja és így tovább.

A konferencia résztvevői a 100 hasznos gyógynövény című, kétnyelvű, exkluzív könyvkiadványt is kézhez kapták, amelyből ezirányú ismereteiket továbbgyarapíthatják.

A rendezvényen Pásztor Judit ismertette a Varsányi Falugazdaság gyógynövényes kertjét, melynek készítményei, a Varsányi Portékák elérhetők itt: www.varsany.hu/porteka-bolt.

A Herbal Wellnes képviseletében Káli Betty a rózsakészítmények, olajok és macerátumok egzotikus világába vezette el az érdeklődőket.

A résztvevők a tanácskozás végén megtekintették a Herbaland másfél perces kisfilmjét (https://www.youtube.com/watch?v=LLY29aTdBN4&feature=youtu.be), mely szintén arra irányítja rá a figyelmet, hogy az egészséges természetes termékekre ma nagyobb szükség van, mint bármikor. Ennek felismerésére ösztönözték a jelenlévőket a gyógynövényalapú finomságok is – pástétomok, borok, likőrök –, amelyeket, a nyitóeseményhez hasonlóan, ez alkalommal is megkóstolhatott a konferencia Herbaland felé nyitott közönsége.

A Herbaland honlapja: www.herbaland.net

A Herbaland Facebook-oldala: www.faceboook.com/Herbaland

Herbaland Instagram: Herbaland9