Hosszú a harmadik aranya után: “amit lehetett, elrontottam!” Posted in: Egyéb kategória

Azokra a helyzetekre is felkészült a riói olimpián harmadik aranyát szerző Hosszú Katinka, amikor nem a legjobb formájában úszik, mint tette azt a 200 méter vegyes keddi döntőjében.

A harmadik aranyérmét szerző magyar klasszis távolról sem volt elégedett a teljesítményével. “Amit lehetett, elrontottam a 200 vegyesen, a fordulók, a rajt, semmi nem volt tökéletes. A 100 háton minden összejött, itt szinte semmi, mégis nyertem. Nagy szerencse, és persze sok munka, hogy így is sikerült nyerni, mert nem a legjobbamat úsztam a döntőben.”

“Ez a mai nem volt a legjobb, rengeteg mindent elrontottam, de azért versenyeztem folyamatosan, hogy ha még nem is vagyok a legjobb formában, akkor is én érintsem meg elsőnek a falat” – nyilatkozta az éjszakába nyúló sajtótájékoztatón Hosszú, aki “gyengébb” szereplése ellenére 2:06.58 perces olimpiai rekorddal diadalmaskodott.

“Nagyszerű érzés, úgy jöttem ide, hogy még nem is volt olimpiai érmem, most pedig már három aranyérmem van”.

“Ez volt a cél, hogy úgy tudjak úszni, mint egy átlagos versenyen. Még nem fogom fel, hogy mit értem el. Valaki a csapatból viccelt is, hogy azt tudom, hogy nem vidék-bajnokságon vagyunk?

Hosszú egyéniben még egy számban indul, a 100 hát bajnoki címe után a hosszabb távon is esélyesnek számít. “A 200 hát még hátra van, az azért lesz jó,mert akkor már csak arra kell koncentrálni.Három úszás, azt hiszem, ott már nagyon felszabadultan tudok majd versenyezni” –  mondta Hosszú Katinka a dobogóról lelépve.

Hosszú korábban 400 méter vegyesen óriási világcsúccsal győzött, majd 100 méter háton minden idők második leggyorsabb úszásával nyert.

A 27 éves bajai versenyző 2000 óta az első női úszó, aki három egyéni aranyérmet nyert, Sydneyben ez a holland Inge de Bruijnnek sikerült. Hosszú ráadásul beállította Egerszegi Krisztina magyar rekordját az egy olimpián szerzett úszó aranyérmek tekintetében: a legendás Egér 1992-ben Barcelonában 100 és 200 méter háton, valamint 400 méter vegyesen nem talált legyőzőre. A sportágtól független magyar csúcs Keleti Ágnes nevéhez fűződik, a fantasztikus tornász 1956-ban Melbourne-ben négy aranyat nyert. Hosszú akár ezt is beállíthatja, hiszen Rióban még egy egyéni számban, 200 méter háton ugrik vízbe – szintén éremesélyesként. Ezzel kapcsolatban az MTI érdeklődésére elmondta, nem gondolt még erre, továbbra is csak az a célja, hogy élvezze a versenyzést.

Hosszú Katinka újságírói kérdésre kitért Cseh Lászlóra, aki a szám világbajnokaként 200 méter pillangón csak hetedik lett a keddi döntőben:

“Annak ellenére, hogy nem sikerült ma neki, fantasztikus úszó. Talán elkövette azt a hibát, amit én négy évvel ezelőtt Londonban, hogy túl sokat gondolt az aranyéremre”.

Hosszú lett a riói játékok első triplázója, de hozzá hasonlóan szintén már három diadalnál tart minden idők legeredményesebb olimpikonja, az amerikai Michael Phelps, de utóbbi két sikerét is váltóval aratta, míg a bajai úszó valamennyit egyéniben.